Chiar dacă Google a anunțat deja seria Pixel 6, compania americană a promis detalii mai multe despre dispozitive în această toamnă. Nu știm foarte multe despre hardware-ul intern al noilor telefoane, în afară de faptul că sunt bazate pe un nou procesor proprietar numit Google Tensor. Acesta din urmă este fabricat de către Samsung, și se presupune că este o variantă modificată a unui model Exynos care nu a mai fost lansat. Se pare însă că diferențele vor fi mai mari decât ne-am fi așteptat, fiind vorba despre o configurație neobișnuită pentru procesoarele din ultima perioadă.
Conform unui test realizat pe platforma GeekBench, Google a optat pentru o configurație internă 2 + 2 + 4 nuclee, pe Tensor, față de configurația „standard” de pe procesoarele Samsung și Qualcomm, care beneficiază de un format 1 + 3 + 4 nuclee.
Împărțirea nucleelor este însă interesantă. În loc să folosească doar un singur nucleu de performanță foarte înaltă, Google a ales două astfel de nuclee la frecvență de top. Se presupune că este vorba despre două nuclee Cortex X1, folosite și pe generația actuală de procesoare Exynos și Snapdragon din gama high-end. Cu două astfel de nuclee la 2,8 GHz, Google Tensor ar putea să ofere performanță mai bună în aplicații multi-core decât alte variante de pe piață. Cele două nuclee „medii” vor rula la 2,25 GHz, iar nucleele „eficiente”, 4 la număr, la 1,8 GHz. Se zvonește că noile modele Exynos 2200 și Snapdragon 898 vor folosi noile nuclee Cortex X2, care promit performanță cu 16% mai mare față de X1.
Scorul în testele GeekBench sunt însă mai puțin impresionante. Cu un scor single-core de 414 puncte și un scor multi-core de 2.070 puncte, pare să fie vorba despre un software neoptimizat pentru acest hardware. Având în vedere însă că testul datează de pe 10 septembrie, iar lansarea Pixel 6 este așteptată pe data de19 octombrie (neoficial), ne-am fi așteptat la rezultate mai bune de la un astfel de procesor high-end.
Pe lângă un nou procesor high-end proprietar, Google promite și camere mult îmbunătățite, materiale de construcție „premium” și un preț pe măsură. Modelele Google Pixel din ultimii câțiva ani au fost în zona de preț mid-range premium.
sursa: GeekBench, via Phone Arena