Apple tocmai a încheiat evenimentul California Streaming cu prezentarea noilor modele de smartphone-uri iPhone 13. Acestea urmează liniile de design de pe gama iPhone 12, oferind patru modele cu aceleași dimensiuni de ecran. Singurele diferențe notabile sunt pe modelele Mini și Standard, care au camerele dispuse pe diagonală acum, în timp ce toate cele patru dispozitive au acum decupaje mai mici în ecrane. Desigur, toate au primit upgrade-uri semnificative la nivel hardware.
Modelele iPhone 13 de bază sunt continuări directe ale iPhone 12 și 12 Mini de anul trecut. Acestea beneficiază de același design cu ramă de aluminiu și sticlă Ceramic Shield și vin în cinci noi culori: roz, albastru, negru, alb și roșu.
Notch-ul este cu 20% mai mic decât cel anterior, dar diferența nu este mare. Ecranele încă au un decupaj în partea de sus, foarte vizibil, care integrează același sistem de autentificare facială Face ID. Touch ID nu s-a întors în nicio formă pe noile modele (nici în ecran, nici în buton).
Upgrade-urile importante sunt însă la interior. Apple a prezentat noul procesor Apple A15 Bionic, un model cu 6 nuclee (2 performante și 4 eficiente), similar cu cel de anul trecut, care este construit tot pe 5nm. Acesta include și un GPU cu 4 nuclee și promite ceea ce Apple spune că este performanță cu 50% mai bună decât cel mai performant concurent din piață pe partea de CPU și 30% pe partea de GPU. Probabil că este vorba despre Snapdragon 888. Tot A15 include și un co-procesor neural cu 16 nuclee care permite 15,8 trilioane de operații pe secundă.
Tot la capitolul noutăți intră și camerele foto. Acestea par a fi mutate pe diagonală pentru că senzorul principal este „upgradat” la un model similar cu cel de pe iPhone 12 Pro Max de anul trecut. Sistemul de stabilizare este acum direct pe senzor și permite captarea a 47% mai multă lumină, scade nivelul de zgomot și rezultă în fotografii mai luminoase. Desigur, rezoluția rămâne la 12 megapixeli, dar diafragma este acum f/1.6, mult mai deschisă. Și camera ultrawide a fost îmbunătățită, dar include tot un obiectiv f/2.4.
Apple a pus un accent deosebit pe Cinematic Mode, un nou mod de filmare, care permite defocalizarea subiecților, asemeni modului portret. Focalizarea este însă inteligentă și se mută automat de pe un subiect pe altul, sau poate fi controlată manual și poate urmări subiecții într-un mod natural. De asemenea, iPhone 12 și 12 Mini primesc acum filmare 4K la 60 de cadre pe secundă în Dolby Vision, la fel ca modelele Pro de anul trecut.
Apple spune că și ecranul este acum mai luminos, cu până la 1000 nits în HDR și 800 în SDR, dar luminozitatea un era obligatoriu o problemă pe modelele anterioare. Autonomia era însă o problemă, în special pe modelul Mini. Se pare însă că Apple a rezolvat această problemă cu un design interior actualizat și baterii mai mari. Rezultatele ar trebui să fie cu mult mai bune. Apple spune că iPhone 13 Mini ar trebui să ofere cu 1,5 ore în plus de utilizare față de modelul de anul trecut, în timp ce iPhone 13 va permite 2,5 ore de utilizare extra. iPhone 12 deja oferea autonomie bună, deci upgrade-ul este binevenit.
Prețurile rămân însă identice față de anul trecut, cu mențiunea că la 699 dolari (800 euro) pe 13 Mini sau 799 dolari (900 euro) pe iPhone 13, primești 128 GB standard. Există acum și opțiune de 512 GB pe lângă 256 GB.
Majoritatea capabilităților de pe iPhone 13 sunt disponibile și pe modelele Pro, dar acestea au primit anul acesta îmbunătățiri mult mai mari. Vorbim în primul rând despre ecrane de 6,1 și 6,7” la 120 Hz bazate pe paneluri OLED LTPO. Asta înseamnă că refresh rate-ul poate varia între 10 și 120 Hz dinamic, în timp real, în funcție de conținutul afișat. Astfel, ecranele ar putea să consume mai puțină energie și decât ecranele la 60 Hz din trecut. Display-urile sunt acum și mai luminoase, la 1000 nits în SDR și 1200 nits în HDR.
La nivel de design sunt aproape identice cu cele de anul trecut, notch-ul mai mic și o singură culoare fiind diferențiatoarele principale. Avem din nou Graphite, Silver și Gold, alături de noul Sierra Blue, un albastru deschis.
Aceste modele primesc însă o variație de Apple A15 Bionic cu GPU mai puternic. Este prima dată când Apple oferă performanță în plus pe modelele Pro, anterior rezumându-se doar la RAM în plus. În timp ce procesorul este la fel de puternic ca iPhone 13 standard, cipul grafic ar trebui să ofere un aport de performanță în plus, având un nucleu în plus, pentru un total de 5 nuclee. Astfel, GPU-ul din A15 Bionic de pe iPhone 13 Pro și Pro Max este cu 50% mai rapid decât cel mai rapid concurent (conform Apple). De altfel, acestea ar trebui să fie „cele mai rapide cipuri grafice de pe telefoane de până acum”. Rămâne să vedem în teste reale cum se comportă, mai ales din punct de vedere al funcționării pe termen lung.
Camerele de pe modelele iPhone 13 Pro sunt însă complet diferite față de cele de pe iPhone 13 standard. Acestea primesc cel mai mare senzor principal de pe un iPhone de până acum, cu pixeli de 1,9nm, care asigură captarea unei cantități de 2,2 ori mai mare de lumină cu diafragma f/1.5. Apoi, avem o nouă cameră cu zoom 3x f/2.8 (echivalent 77mm) stabilizată optic și o cameră ultra wide f/1.8, care ar trebui să capteze 92% mai multă lumină decât în trecut. De altfel, aceasta poate fi folosită și pe post de cameră macro, având funcție autofocus. Toți cei trei senzori au 12 megapixeli, iar Apple spune că în total de la ultra wide la zoom subiectul poate fi mărit de 6 ori.
Noile camere permit câteva noi capabilități precum mod nocturn pe camera cu zoom, ceva ce era în trecut realizat prin zoom digital pe camera principală. Apoi avem portret în night mode, cu ajutorul LiDAR-ului, în timp ce o nouă generație de algoritmi Smart HDR 4 și DeepFusion procesează în timp real fotografiile pentru rezultate mai bune.
Funcțiile noi software la acest capitol sunt însă foarte interesante. În primul rând, poți acum să îți configurezi un stil proprietar pentru toate fotografiile realizate, pornind de la cele 4 stiluri predefinite de Apple. Astfel, nu va trebui să editezi anumite aspecte precum contrastul, temperatura de culoare sau altele de fiecare dată.
Apoi, atunci când folosești modul de filmare „cinematică” care adaugă bokeh în video, vei putea să modifici focalizarea după ce filmezi. Acest lucru este realizat cu ajutorul LiDAR-ului, care captează informații 3D despre subiecți și spațiul în care se află. Desigur, filmarea 4K în Dolby Vision la 60 FPS de pe generația 12 Pro revine, dar apare o nouă opțiune: filmare 4K la 30 de cadre pe secundă în format ProRes, folosit la nivel profesional în producție video.
Pentru că acest format ocupă foarte mult spațiu, Apple oferă acum și o opțiune de 1 TB stocare pe modelele Pro. Modelele iPhone 13 Pro și Pro Max de bază, cu 128 GB stocare, nu pot filma însă în format ProRes însă decât în rezoluție 1080p la 30 de cadre pe secundă. Nu este clar dacă este o limitare de viteză sau de spațiu.
iPhone 13, iPhone 13 Mini, iPhone 13 Pro și iPhone 13 Pro Max vor fi disponibile pentru pre-comandă vineri, 17 septembrie și se lansează în primul val de țări o săptămână mai târziu, pe data de 24 septembrie. Ne așteptăm să vedem noile modele în primele săptămâni din octombrie și în România. iPhone 12, iPhone 11 și iPhone SE rămân în ofertă, ca alternative mai ieftine la aceste modele.
Iată care sunt prețurile în euro pentru aceste modele: