iOS 15 este un „upgrade” minor la nivel software pentru telefoanele iPhone de la Apple, iar acest lucru se vede și în entuziasmul utilizatorilor pentru a trece la el de la versiunea iOS 14. Având în vedere că iOS 14 funcționează în continuare destul de bine, sunt puține motive pentru mulți dintre utilizatorii de iPhone să facă acest update, iar primele estimări sugerează că adopția lui iOS 15, lansat luni, 20 septembrie, este mai mică decât cea a versiunii iOS 14 de anul trecut.
Conform Mixpanel, astăzi, 23 septembrie, la trei zile distanță de lansarea iOS 15, doar 11,76 % dintre utilizatorii activi de iPhone folosesc noua versiune a sistemului de operare. Aceeași sursă dezvăluie că în 2020, la lansarea iOS 14, în aceeași perioadă de timp, deja 20,24% dintre dispozitivele compatibile aveau instalată noua versiune de software.
Datele sunt colectate folosind vizitele de pe site-uri și aplicații care folosesc SDK-ul său, deci nu formează o statistică exactă, însă în comparație cu datele din anul precedent, se poate observa o diferență foarte mare a ratei de adopție.
Acest tip de date vor fi singurele pe care le vom avea la dispoziție până când Apple nu începe să raporteze pentru dezvoltatori în platforma sa oficială ratele de adopție. De obicei, acestea vin la câteva săptămâni după lansarea unui nou sistem de operare și apoi sunt lansate din nou la distanță de câteva luni. Ultimul raport Apple este din luna iunie, când iOS 14 avea o rată de adopție de 85% pe dispozitivele compatibile active.
De altfel, anul acesta, Apple a anunțat că toți cei care vor dori să rămână în continuare pe iOS 14, din orice fel de motiv, vor putea să facă asta și să beneficieze în continuare de actualizări de securitate pentru vechea versiune. Decizia este ciudată, întrucât toate dispozitivele compatibile cu iOS 13 sau 14 sunt compatibile și cu iOS 15.