Microsoft a reîmprospătat gama de tablete și laptop-uri Surface cu noi modele modernizate din toate punctele de vedere. Avem astfel anunțul a trei modele noi: Surface Laptop Studio, un laptop profesional pentru creație, Surface Pro 8, o tabletă performantă și noul Surface Pro X, o tabletă cu procesor ARM de la Qualcomm. Toate vin cu Windows 11 și promit autonomie de lungă durată.
Probabil cel mai surprinzător „upgrade” este Surface Laptop Studio, un computer pentru creație, care pare să înlocuiască în gamă modelul Surface Book. Acesta arată de la distanță precum un laptop obișnuit, similar cu un MacBook însă are câteva secrete „ascunse”. În primul rând, ecranul său este de fapt montat pe o balama, care permite înclinarea, plierea lui sau apropierea lui. În modul standard este folosit drept un ecran obișnuit de laptop, în timp ce în modul apropiat, este mai degrabă potrivit pentru consumul de conținut. Cei care vor să deseneze pe ecranul tactil, îl pot pune plat deasupra tastaturii.
Configurația hardware este una performantă, Surface Laptop Studio fiind livrat în două configurații standard, cât și o variantă personalizată. Există posibilitatea de configurare cu procesoare Intel Core i5-11300H, sau core i7-11370H. Acestea sunt versiuni performante cu consum de 35W, nu cele pentru ultra portabile. Varianta cu i5 folosește însă doar cipul grafic integrat Intel Xe, pe când cea cu i7 beneficiază de un RTX 3050 Ti de la NVIDIA. Cei care au nevoie de o placă grafică profesională, pot alege un RTX A2000. Configurația este completată de 16 sau 32 GB memorie RAM LPDDR4X și opțiuni de la 256 la 2 TB stocare internă.
Ecranul de 14,4” afișează o rezoluție de 2.400 x 1.600, este compatibil cu tehnologia HDR Dolby Vision și are un refresh rate de 120 Hz, ceva ce vor aprecia cu siguranță cei care desenează pe suprafața lui cu stylus-ul. Acesta din urmă poate fi ascuns magnetic în partea de jos a laptop-ului, unde există o margine mai subțire de jur împrejur. Trackpad-ul este de asemenea nou, fiind echipat cu vibrații haptice. Practic, vibrațiile simulează apăsarea, iar trackpad-ul nu are elemente mecanice. Este un trackpad similar cu ceea ce oferă Apple de mulți ani pe gama MacBook.
La capitolul conectică avem doar două port-uri Thunderbolt 4, un port Surface Connect pentru încărcare și un jack pentru căști. Autonomia declarată de Microsoft este de 19 ore, iar camera frontală Full HD este echipată și cu un senzor IR compatibil Windows Hello. Prețul va porni de la 1.600 dolari americani.
Gama de dispozitive Surface Pro au pus Microsoft pe „harta” tabletelor, iar noul Surface Pro 8 pare să fie un upgrade important pentru acestea. Avem de a face cu procesoare de la i3 la i7 din seria Intel 11th gen, însă modelele cu i3 nu vin cu grafică Intel Xe. Acelea folosesc vechiul Intel UHD Graphics. Configurațiile sunt însă performante, cu opțiuni de 8, 16 sau 32 GB memorie RAM și de la 256 până la 1 TB stocare internă pe SSD. Versiunea cu LTE oferă însă doar 128 sau 256 GB.
O noutate importantă ar fi ecranul la 120 Hz cu rezoluție 2.880 x 1.920 de 13”. O altă noutate este însă faptul că tastatura pentru Surface Pro 8 poate acum să găzduiască stylus-ul într-un slot dedicat.
Și tabletele Surface Pro 8 primesc Thunderbold 4, ba chiar două port-uri de acest gen, alături de mufa Surface Connect și un jack de căști. Camera frontală este compatibilă cu Windows Hello, iar pe spate există un senzor de 10 megapixeli cu filmare 4K. Autonomia declarată pentru Surface Pro 8 este de 16 ore la o singură încărcare. Prețul pornește de la 1.100 dolari.
Tableta Surface Pro X nu a primit un upgrade substanțial. Microsoft păstrează configurațiile cu procesoare proprietare SQ1 și SQ2 de la Qualcomm și ecranul de 13” la 60 Hz. Hardware-ul intern este în continuare disponibil în variante cu 8 și 16 GB RAM și 128, 256 sau 512 GB stocare. Apare însă o versiune fără conectivitate la rețea 4G/5G, care este acum mai ieftină, prețul pornind de la 900 de dolari americani.
Surface Pro X va fi livrat de acum cu Windows 11 din fabrică și va putea să ruleze inclusiv aplicații x86 și x64 prin emulare, chiar dacă folosește procesoare ARM. Autonomia declarată pentru această tabletă este de 15 ore.
Noile computere și tablete Microsoft sunt disponibile pentru comandă în țările în care aceste modele sunt vândute oficial. În România, acestea vor ajunge probabil în magazine pe „piața gri”, fiind importate din alte regiuni.
sursa: AnandTech