În timp ce abordările convenționale pentru inteligență artificială se bazează mai degrabă algoritmi sofisticați pentru emularea proceselor cognitive, Samsung consideră că poate obține un creier artificial prin metoda copy/paste, recreând pe suport de siliciu structurile cerebrale întâlnite la organismele vii.
Ceva mai complicate decât un chipset pentru smartphone, noile cipuri neuromorfice vor fi de fapt alcătuite din multe cip-uri suprapuse și interconectate, recreând în 3D structuri cerebrale preluate direct din natură. Folosind drept suport chip-uri 3D NAND, Samsung speră să recreeze inclusiv particularitățile neuronilor individuali, manifestate prin diferențe de conductanță care influențează cât de puternică este fiecare conexiune realizată și implicit, modul în care va funcționa structura respectivă.
Potrivit Samsung, experimentul se vrea a fi ”un exercițiu de inginerie inversă a creierului biologic”. Dacă reușește, inițiativa ar putea oferi o scurtătură către sisteme de inteligență artificială mai eficiente, care se comportă mai mult ca un creier real. Printre atributele dorite se numără flexibilitate la învățare și adaptabilitate la condiții noi si imprevizibile.
Totuși, înainte de a spera să vedem un creier artificial care gândește și se comportă ca o persoană reală rămâne de rezolvat problema complexității uriașe a creierului uman. Alcătuit din aproximativ 100 miliarde de neuroni și de 1000 de ori mai multe conexiuni sinaptice, creierul uman este practic imposibil de recreat într-un cip tridimensional, folosind tehnologiile actuale. La asta se adaugă și provocarea creării unui software AI care să funcționeze pe o asemenea mașinărie. Însă cu suficient timp și resurse investite, aproape orice este posibil.