Google nu a avut până acum succesul dorit cu sistemul de operare Wear OS. De cealaltă parte, ceasurile inteligente cu Tizen s-au adresat în special utilizatorilor de telefoane Samsung. Însă Galaxy Watch 4, primul ceas inteligent Samsung care folosește platforma software dezvoltată de Google, este promițător, iar parteneriatul le oferă celor două companii șansa să concureze serios în viitor cu liderul pieței, Apple.
Ce a încercat să facă Samsung, în cazul acestui model, a fost să realizeze un smartwatch echilibrat, care să se adreseze unui număr mare de potențiali clienți. Până acum, ceasurile foarte bune pentru fitness nu au excelat ca smartwatch-uri și viceversa. Galaxy Watch 4 se achită bine de ambele sarcini.
Galaxy Watch 4 vine în două versiuni. Ceasurile au caracteristici tehnice similare, dar diferă carcasele. Versiunea Classic are o coroană care se învârte, iar cea standard un inel tactil care funcționează similar și poate fi folosit pentru comenzi. Am testat cea de-a doua variantă.
Carcasa ceasului este realizată din aluminiu și are un design simplu, dar elegant. Un disc negru lucios, destul de gros, este prins între două „urechi” vopsite în altă culoare, mată. În cazul modelului testat aceasta este pink gold.
Cele două butoane fizice de care dispune Watch 4 sunt, pe modelul testat, arămii, iar unul dintre ele are un accent roșu, care subliniază faptul că oferă mai multe funcționalități. O apăsare simplă pe butonul cu roșu te duce înapoi acasă (ecranul principal), iar apăsarea dublă te duce în ultima aplicație folosită. O apăsare lungă deschide Bixby sau Power Menu.
O apăsare scurtă pe al doilea buton te duce înapoi un pas în aplicația curentă, iar o apăsare mai lungă deschide serviciul de plăți Samsung Pay. Din păcate nu poți schimba serviciul de plăți implicit cu Google Pay, mult mai popular în România.
Butoanele ascund și alte secrete. Acestea includ electrozi care lucrează împreună cu senzorul BioActive al ceasului pentru măsurarea tensiunii arteriale sau realizarea unei electrocardiograme (EKG). Senzorul a fost dezvoltat special pentru acest ceas și permite măsurarea cu acuratețe mare, de 98%, a indexului de masă corporală.
Ceasul dispune și de alți senzori avansați și poate rivaliza, din acest punct de vedere, cu modelul Fitbit Sense. Utilizatorii pot măsura saturația de oxigen din sânge (SPO2), monitoriza somnul sau nivelul de stres. Pentru fiecare măsurătoare sunt afișate indicații pe display despre mișcările și gesturile care trebuie făcute.
Armor Aluminium, metalul folosit de Samsung la construcția dispozitivului, este, potrivit companiei, cu 10% mai rezistent decât cel de pe modelele anterioare. Același material a fost inclus și în construcția smartphone-urilor pliabile Galaxy Z Fold3 5G și Z Flip3 5G.
Sistemul de prindere al curelelelor este similar cu cele de pe primele modele Fitbit. Telescopul are un mic levier pentru a putea fi scos mai uşor din lăcașurile lui. Cureaua din silicon cu care a venit modelul testat este simplă și de calitate superioară, dar nu are nimic deosebit. Alte modele pot fi comandate separat.
Primul lucru pe care îl observi când pornești ceasul este ecranul OLED luminos, care afișează culorii vii. Este de departe cel mai bun display pe care l-am văzut până acum pe un smartwarch și probabil cel mai bun de pe piață. Pe varianta de 40 mm, display-ul are 1,2”, rezoluție de 396 x 396 pixeli și o densitate a pixelilor de aproximativ 467 ppi. Ecranul este bine protejat împotriva zgârieturilor cu sticlă Gorilla Glass DX+.
Display-ul este încadrat de o margine nu foarte groasă, care funcționează ca o coroană tactilă. Învârtind-o poți trece de la o aplicație la alta. Ceasul vibrează ca și cum ai folosi o coroană fizică, o senzație plăcută.
Galaxy Watch 4 poate fi scufundat până la o adâncime maximă de 50 de metri, fiind certificat IP68 pentru rezistență la praf și apă. Smartwatch-ul are un sistem de pompare a lichidului din difuzor similar cu cel din Apple Watch.
Difuzorul încorporat oferă o calitate bună a sunetului. Acesta poate fi folosit, în condiții decente, pentru redarea de muzică sau preluarea de apeluri.
Fiind un model high-end, smartwatch-ul are caracteristici tehnice care nu dezamăgesc. Chipsetul este modelul dual-core Exynos W920 (5 nm). Acesta este ajutat de o memorie RAM de 1,5 GB. Ceasul dispune de capacitate de stocare internă de 16 GB, dintre care sunt disponibili aproximativ 7,5 GB. Memoria internă va fi apreciată de către cei care doresc, de exemplu, să descarce offline playlist-uri de muzică pentru a le asculta offline.
Watch 4 este semnificativ mai rapid decât modelele anterioare. Nu există blocaje și nici lag. Samsung susține că noul procesor este cu 20% mai rapid decât cel folosit anterior (Exynos W920, pe 10 nm), iar grafica este de 10 ori mai rapidă.
Ceasul poate fi cumpărat în versiune cu suport pentru eSIM și dispune de modul GPS, ceea ce înseamnă că pasionații de jogging pot merge să alerge fără a lua telefonul cu ei.
Wear OS îi oferă companiei Samsung mult mai multe posibilități decât Tizen. Producătorul are acum acces la aplicațiile native pentru servicii populare de la Google, precum YouTube, Gmail sau Maps, dar și la plăți mobile prin intermediul Google Pay. La prima vedere, interfața Galaxy Watch 4 nu diferă prea mult de cea din Tizen, deoarece Samsung a pus peste platforma Google, Wear OS 3 în acest caz, propriul skin.
În centrul sistemului de operare stă fața de ceas. Prin glisare cu degetul pe ecran de la stânga la dreapta sau de sus în jos și invers, utilizatorii au acces la diferite secțiuni. În dreapta vin, pe rând, aplicațiile instalate pe ceas. În stânga se găsesc notificările, iar sus este panoul cu comenzi rapide (vibrații, luminozitate, nu deranja etc.). În partea de jos este „norul” cu iconițele tuturor aplicațiilor de pe ceas.
Galaxy Watch 4 are, la fel ca și smartphone-urile Samsung, o problemă cu bloatware-ul. Ca de obicei, multe dintre aplicațiile Google sunt dublate de unele Samsung, majoritatea inferioare. Exemple sunt Messages, Photos, Google Fit sau Calendar. Interesant este faptul că orice aplicație instalată pe telefon, care are o versiune de Wear OS, va apărea automat (va fi oglindită) și pe ceas.
Din păcate lipsește, deocamdată cel puțin, aplicația Google Assistant, cel mai bun asistent digital din lume. Utilizatorii ceasului vor trebui să se mulțumească cu Bixby dacă doresc să folosească comenzi vocale.
Notificările au fost un domeniu în care Samsung a excelat și pe modelele anterioare. Pe lângă faptul că include multe funcții de fitness, Galaxy Watch 4 este și ceas inteligent în adevăratul sens al cuvântului. Poți răspunde la mesaje cu emoji, texte, desene sau înregistrări vocale. Unele aplicații îți arată imaginile primite.
Ceasul se conectează la smartphone prin intermediul aplicației Galaxy Wear, care descarcă automat un widget pentru el, nu prin intermediul aplicației Wear OS pe care o folosesc ceilalți parteneri ai Google. Foarte multe setări pot fi făcute direct din ceas așa că nu este necesar ca utilizatorii să apeleze prea des la telefon pentru asta.
Modelul testat are o baterie de 247 mAh, care se încarcă wireless. Nu am reușit să folosesc ceasul mai mult de două zile cu acumulatorul încărcat complet. Prin comparație, ceasul meu Fitbit Sense trece mereu de cinci zile.
Încărcarea completă a bateriei de pe Galaxy Watch 4 durează o oră și jumătate cu un adaptor 5 V 2.4 A. Este extraordinar faptul că ceasul are un impact redus asupra bateriei telefonului cu care este împerecheat, consumând cam 5% într-o zi. Prin comparație, smartwatch-urile Fitbit consumă masiv din energia smartphone-urilor cu care sunt împerecheate.
Unul dintre punctele forte ale ceasului este calitatea lui de partener pentru cei pasionați de sport și mișcare. Galaxy Watch 4 include suport pentru zeci de exerciții și sporturi, printre care amintim alergare, greutăți, înot sau ciclism. Acestea sunt detectate și automat, dacă durează mai mult de câteva minute. Datele sunt sincronizate automat în aplicația Samsung Health. Din păcate, aceasta nu poate fi înlocuită, ca implicită pe ceas, cu Google Fit.
Smartwatch-ul poate fi împerecheat cu orice smartphone cu Android pentru a monitoriza pulsul, compoziția corpului, SPO2 sau stresul. Din păcate, însă, funcția ECG și măsurarea tensiunii arteriale funcționează doar împreună cu un smartphone Samsung care are aplicația Health Monitor instalată.
Samsung și Google au, în Galaxy Watch 4, un produs atractiv, care se descurcă foarte bine atât în ipostaza de fitness tracker cât și în cea de smartwatch. Ceasul este elegant, are un ecran de excepție, este rapid, excelent dotat cu senzori și dispune de o interfață reușită.
Din păcate, Galaxy Watch 4 nu este compatibil cu sistemul de operare iOS și nici nu beneficiază de suport pentru Google Assistant. Mai mult, smartwatch-ul include mult bloatware Samsung, iar autonomia bateriei este mediocră.
Este greu să nu recomanzi, însă, acest model. În opinia mea, în acest moment Galaxy Watch 4 este cel mai echilibrat smartwatch pentru utilizatorii de Android. Modelul îi poate satisface atât pe utilizatorii care duc o viață activă, cât și cei care doresc cel mai bun sistem de notificări posibil pe un ceas inteligent.
- Cel mai bun display de smartwatch de pe piață
- Dispune de mulți senzori
- Este rapid
- Are impact redus asupra bateriei telefonului
- Nu oferă suport pentru iOS
- Autonomia bateriei este mediocră
- Include mult bloatware