Chiar dacă metodele de securitate s-au schimbat, iar majoritatea banilor pe care îi tranzacționăm nu mai sunt fizici, jefuitorii de bănci nu au dispărut, ci pare că s-au adaptat. Conform Forbes, un grup de „jefuitori de bănci” au reușit să fure 35 de milioane de dolari dintr-o bancă din Emiratele Arabe Unite, folosind tehnologia deepfake audio, pentru a „clona” vocea unui client al băncii.
„Jaful” a avut loc în luna ianuarie a acestui an. Criminalii au contactat managerul băncii susținând că sunt un director al unei companii mari, cu care acesta era deja în contact. Aceștia au reușit să furnizeze e-mail-uri și contracte din partea companiei și a avocaților acesteia, pentru a cere din partea băncii 35 de milioane de dolari pentru a încheia o afacere. Pentru că nu părea că este nimic în neregulă, iar vocea interlocutorului părea să fie reală, managerul băncii a început să transfere banii în diverse conturi din toată lumea.
Autoritățile care investighează acest caz cred că la această operațiune au luat parte aproximativ 17 persoane, care au intrat în posesia acelor bani. Două dintre conturi erau deschise în SUA, iar autoritățile americane lucrează alături de cele arabe pentru a identifica și prinde persoanele responsabile.
Tehnologia deepfake era inițial folosită pentru a schimba fața unei persoane dintr-un clip video cu cea a altei persoane, însă algoritmii au devenit atât de performanți, încât acum pot fi folosiți pentru a imita aproape perfect și vocea persoanelor. Este necesar să oferi destul de multe mostre de înregistrări cu persoana pe care dorești să o imite, iar algoritmul învață din fiecare și poate apoi fi programat să zică orice dorește utilizatorul.
Aceasta nu este prima dată când tehnologia este folosită într-un jaf de acest fel. În 2019, o companie din Marea Britanie a transferat 220.000 de euro în urma unui apel telefonic în care însuși CEO-ul cerea acest transfer.