După succesul (probabil) neașteptat al lui iPhone 12 Pro Max din 2020, Apple pare că a înțeles ceea ce își doresc clienții de iPhone-uri din prezent. Dacă în trecut aceștia păreau că preferă modele mai mici de telefoane și nu erau interesați obligatoriu ce cele mai noi tehnologii, acum aceștia parcă vor dispozitive cât mai mari și cât mai performante. Iar exact asta încearcă să facă iPhone 13 Pro Max, fiind un model supradimensionat din toate punctele de vedere.
La fel ca în cazul lui iPhone 13 „standard”, pe care l-am testat în paralel, iPhone 13 Pro Max vine cu puține diferențe la nivel de design față de telefonul din generația anterioară. Trebuie să te uiți cu atenție pentru a observa că butoanele de volum sunt acum poziționate puțin mai jos pe laterala din stânga, sau că notch-ul este mai mic. Ce poți observa imediat însă este modulul de camere, care este semnificativ mai mare decât în trecut. Iar dimensiunile au crescut de la generație la generație, odată cu dimensiunile senzorilor și performanța lentilelor.
Camerele de pe iPhone 13 Pro Max au un „bump” triplu. Prima dată avem zona de sticlă curbată, care iese în relief față de restul capacului, apoi avem o ramă metalică în jurul fiecărei lentile, iar în cele din urmă, sticla lentilelor iese puțin în relief și față de aceste inele. În fotografii nu pare atât de mare, însă avem un modul care acoperă cam jumătate din lățimea telefonului, care este oricum foarte mare.
Un aspect care este imediat evident, indiferent dacă vii de la un iPhone 12 Pro Max, 11 Pro Max și în special de la telefoane mai mici, este greutatea. iPhone 13 Pro Max este unul dintre cele mai grele telefoane de pe piață la 240 de grame și pare să fie foarte „dens”. Nu dă impresia că a fost irosit niciun milimetru din spațiul disponibil la interior. iPhone 13 Pro Max este atât de greu încât cu siguranță unii utilizatori se vor îndrepta către alte modele din cauză că poate deveni chiar inconfortabil de folosit pe perioade mai lungi. Asta pe lângă faptul că dimensiunile sale și marginile drepte puteau crea probleme celor cu mâini mai mici încă de la generația anterioară.
Dar dacă telefoanele mari și grele nu te deranjează, vei descoperi unul dintre cele mai bine construite dispozitive de pe piață. Vorbim despre un model realizat din sticlă foarte rezistentă numită Ceramic Shield, care acoperă display-ul, sticlă mată foarte plăcută atingerii pe spate, care nu atrage amprentele, alături de o ramă lucioasă din oțel inoxidabil pe margini, care, în culoarea alb/argintiu testată, poate arăta ca o oglindă. Personal, aș fi mers fie pe culoarea Sierra Blue, care este în realitate mai degrabă un gri cu tentă albăstruie, sau pe varianta Graphite, un gri închis. Modelul alb și cel auriu par să fie cele mai sensibile la amprente pe laterale.
Am avut ocazia să compar iPhone 13 Pro Max cu cele două generații Max anterioare, iar diferențele sunt evidente cu ochiul liber în materie de camere. Pentru „notch” însă, nici atunci când sunt puse unul lângă celălalt, dimensiunile nu par să fie foarte diferite. Lățimea mai mică cu 20% a decupajului este insignifiantă, iar faptul că Apple nu oferă informații extra în spațiul „câștigat” este dezamăgitor, mai ales pe acest ecran mult mai mare.
Păstrând tradiția din 2020, Apple nu oferă decât un cablu de încărcare în pachet. Va trebui să cumperi un încărcător separat, însă dacă ai deja un iPad, MacBook sau un iPhone Pro din ultimi doi ani, probabil că ai deja și un încărcător rapid cu mufă USB-C. Dacă nu, cu siguranță Apple se va bucura să îți vândă unul, alături de o husă de protecție. Având în vedere costurile de reparații ale modelelor iPhone din ultimii ani, o protecție pentru sticla de pe spate, cel puțin, este necesară. Iar asta va adăuga și mai mult la dimensiuni și greutate, aspect important pe modelul Max.
Dacă la capitolul design, Apple nu a schimbat formula de anul trecut, în materie de ecrane, compania a ajuns în sfârșit în rândul lumii. Și nu a venit cu soluții intermediare, sau cu tehnologii „vechi”, ci a integrat direct cea mai nouă tehnologie de display OLED: un panou de tip LTPO (low-temperature polycrystalline oxide). Această tehnologie permite telefonului să ajusteze dinamic rata de împrospătare a ecranului, în funcție de conținutul afișat, între 10 și 120 Hz. iPhone 13 Pro și Pro Max, alături de Galaxy Note 20 Ultra și S21 Ultra, Oppo Find X3 Pro și OnePlus 9 Pro sunt momentan singurele telefoane de pe piață echipate cu acest tip de ecrane, toate panelurile fiind produse de către Samsung.
Apple numește refresh rate-ul ridicat (și variabil) Pro Motion, și îl oferea deja pe tabletele iPad Pro încă din 2017, iar implementarea de pe iPhone funcționează la fel ca în trecut. În funcție de viteza la care sunt afișate animațiile de pe ecran sau orice tip de conținut, ecranul va ajusta în timp real viteza ecranului pentru a coincide cu numărul de cadre pe secundă ale elementelor în mișcare. În redarea de filme va scădea la 24 Hz, în redarea de jocuri va rula la 30, 60 sau 120 Hz, în funcție de framerate-ul acestora, iar în situații când nu se mișcă nimic pe ecran, acesta va scădea la 10 Hz.
Astfel, consumul de energie este semnificativ redus pe iPhone 13 Pro Max față de generațiile anterioare, chiar dacă ecranul său este de două ori mai rapid. În practică însă, pot spune că nu am fost tocmai impresionat de fluiditatea acestui ecran. Și nu pentru că nu ar face ce trebuie, ci pentru că modelele la 60 Hz de la Apple s-au mișcat întotdeauna foarte fluid. Trecerea de la iPhone 13 standard la Pro Max nu mi s-a părut atât de mare. Sigur, se simte mai fluid, însă nu cât să mă facă să renunț chiar și la 11 Pro Max-ul meu de acum doi ani pentru a-l schimba cu noul model. Ar mai fi și faptul că deja sunt obișnuit cu refresh rate-uri ridicate de pe alte dispozitive, mai ales că folosesc un ecran la 120 hz și pe PC-ul desktop, zilnic.
În rest, avem de a face cu un ecran imens, cu diagonală de 6,7”, greu de folosit cu o singură mână, cu unele dintre cele mai bine calibrate culori de pe piață și cu o densitate a pixelilor foarte înaltă. Acesta oferă suport pentru HDR10 și Dolby Vision și poate atinge un nivel înalt al luminozității, de până la 1.200 nits. Diferența față de 12 Pro Max la acest capitol nu este mare, însă, modelul anterior atingând 1.100 nits.
Pentru prima dată în istoria iPhone, există o diferență între procesorul oferit pe modelele standard și pe cel oferit pe modelele Pro. iPhone 13 Pro Max beneficiază de o variație de Apple A15 Bionic care integrează un GPU cu 5 nuclee, față de 4 pe iPhone 13 standard. Așa cum spuneam și în review-ul anterior, performanța A15 Bionic nu va fi foarte evidentă în comparație cu alte iPhone-uri din ultimii 2 ani. Avantajul va fi văzut în timp, când, odată cu trecerea timpului, A15 Bionic va putea rula aplicații și jocuri noi la viteză mai înaltă decât modelele mai vechi.
Chiar dacă la prima vedere, fluiditatea ecranului poate sugera că iPhone 13 Pro Max este semnificativ mai rapid în utilizare, în realitate, deschiderea aplicațiilor și majoritatea activităților în sistemul de operare sunt la fel de rapide ca pe iPhone 12 Pro Max. Diferențele apar în cazuri mai complexe, precum procesarea video, unde noul model va exporta clipuri mai repede după editare, de exemplu. Dar nu cu mult mai repede. Diferența de performanță este de aproximativ 15-20% între generații.
Există însă și un motiv în plus pentru care Apple a adăugat încă un nucleu grafic. Pe lângă performanța în jocuri sau aplicații 3D, care ar trebui să fie cu 25% mai înaltă decât pe iPhone 13, noile iPhone 13 Pro și Pro Max primesc suport pentru înregistrare în format Apple ProRes, un codec foarte performant și totodată foarte pretențios. Dacă encodarea se face cu ajutorul cipului grafic, este de înțeles de ce Apple a oferit un hardware mai potent pe aceste modele.
La momentul redactării acestui articol, update-ul pentru suport ProRes nu era lansat. Acesta va veni odată cu iOS 15.1, programat să se lanseze pe 25 octombrie. Un aspect important referitor la filmarea în ProRes este însă faptul că iPhone 13 Pro și Pro Max cu 128 GB, adică în configurația de bază, nu vor primi suport pentru filmare ProRes în 4K, ci doar în rezoluție Full HD la 30 de cadre pe secundă. Motivul principal pare să fie spațiul de stocare limitat.
Față de iPhone 13 standard, pot fi observate câteva diferențe de performanță, în special datorită nucleului grafic în plus. Totuși, anumite teste, precum AnTuTu, au oferit scoruri mai joase, întrucât rezoluția ecranului este mai înaltă. De asemenea, am observat că iPhone 13 Pro Max se încinge ceva mai rău decât iPhone 13 standard, probabil datorită unui GPU-ului mai mare. La capitolul CPU, cele două telefoane s-au comportat identic și sunt destul de apropiate de ceea ce oferă procesorul Apple M1 pe MacBook Air și MacBook Pro la performanță Single-Core și cu 40-50% puțin mai joase în performanță Multi-Core în testul GeekBench.
Se pare că Apple a luat în serios glumele din reclamele Samsung cu utilizatorii de iPhone care stau cu telefonul lângă priză și a încercat în ultimele trei generații să rezolve această problemă. Treptat, telefoanele au primit autonomie din ce în ce mai bună, care a egalat terenul, însă iPhone 13 Pro Max se duce cu mult peste ceea ce oferă concurența.
Se pare că avem de a face cu o combinație a trei factori. În primul rând, dimensiunile fizice ale telefonului au permis integrarea celui mai mare acumulator de pe un iPhone de până acum: 4.300 mAh. Apoi, avem cel mai eficient ecran de pe un iPhone de până acum, care poate să încetinească la 10 Hz, pe când în trecut acestea stăteau permanent la 60 Hz. În cele din urmă, arhitectura pe 5nm de generație a doua de la TSMC a produs un cip mai performant și semnificativ mai eficient.
Acesta este unul dintre telefoanele cu care poți atinge lejer două zile complete de utilizare, cu 8-9 ore cu ecranul pornit. Va trebui să te chinui puțin să reușești să consumi bateria într-o singură zi. De altfel, cei care folosesc telefonul pentru activități mai puțin complexe ar putea atinge chiar și la trei zile de utilizare la o singură încărcare.
Din păcate, încărcarea nu este tocmai rapidă pentru capacitatea acumulatorului. O încărcare completă poate dura peste două ore cu un adaptor de 20W de iPhone sau iPad. Se pare însă că modelele Pro de anul acesta pot fi alimentate la 27W, deci, dacă aveți un încărcător de MacBook cu capacitate mai mare, s-ar putea să îl puteți încărca mai repede. Încărcarea wireless devine cam „inutilă” în acest caz, întrucât viteza de încărcare este foarte lentă și poate dura mai multe ore. Încărcarea prin MagSafe este cumva la limita „uzabilității”, cu putere de 15W.
Am vorbit deja puțin despre iOS 15 în review-ul pentru iPhone 13, așa că nu voi continua discuția prea mult aici. Noua versiune a sistemului de operare Apple este un upgrade bun, dar nu revoluționar, adăugând câteva funcții utile și puține alte modificări.
Ce primesc însă iPhone 13 Pro și Pro Max în plus sunt însă niște funcții de cameră exclusive, despre care putem vorbi la capitolul foto. De exemplu, acum poți schimba modul în care fotografiile de pe aceste modele sunt procesate la nivelul contrastului și tonului de culoare. Poți avea până la patru astfel de profiluri, care nu funcționează asemeni unor filtre pe care le aplici peste o fotografie deja realizată.
Astfel, dacă îți plac pozele cu mai mult contrast, sau cu un ton de culoare mai cald, sau culori mai vibrante, poți salva un astfel de „stil” pe care să îl păstrezi tot timpul atunci când realizezi fotografii. Setările sunt destul de puține la acest capitol, însă rezultatele sunt bune. Poți realiza astfel fotografii care să semene mai mult cu cele de pe alte branduri de telefoane, dar cu avantajele de procesare de pe iPhone.
Modul cinematic, despre care am vorbit în review-ul iPhone 13, este și el puțin mai complex pe iPhone 13 Pro Max. Acesta este disponibil atât pe camera principală, 1x, cât și pe cea cu zoom 3x, iar senzorul LiDAR de pe spate este folosit pentru detectarea mai eficientă a subiectului și decuparea lui pentru a aplica efectul de blur în fundal. Din păcate, tot la 1080p și 30 de cadre pe secundă este limitată captura în acest mod.
În cele din urmă, există un nou mod macro, care folosește camera ultra-wide pentru a focaliza foarte aproape de subiect. Acesta nu poate fi însă oprit, deci dacă dorești să faci o fotografie pe camera principală de la apropiere, momentan nu există posibilitatea de a opri trecerea automată pe camera ultrawide, lucru care este imediat evident din lipsa efectului de blur de pe fundal.
Iar aici Apple mai are de lucrat. De exemplu, ar trebui să existe o opțiune prin care să activezi sau să dezactivezi modul macro, la fel cum se întâmplă cu modul nocturn. Apoi, ar trebui să existe o opțiune mai clar marcată, care să fie poziționată în meniul display, nu în meniul „accesibilitate”, pentru a dezactiva afișarea la 120 Hz „Pro Motion”. Dar probabil că Apple se bazează pe faptul că nu va dori nimeni să o dezactiveze, întrucât consumul de baterie la 120 Hz dinamic ar trebui să fie mult mai mic decât la 60 Hz constant.
Am vorbit mai sus despre funcțiile noi pe partea de foto/video, dar hai să adresăm și performanța foto/video a noului iPhone 13 Pro Max. În primul rând, este important de menționat că modelele Pro și Pro Max sunt identice la acest capitol în 2021, spre diferență de 2020, unde Pro Max a fost modelul care a primit camere diferite. Apoi, fiecare dintre aceste camere sunt complet noi, dar nu cresc rezoluția, fiecare rămânând la 12 megapixeli.
Senzorul principal beneficiază din nou de tehnologia Sensor Shift, care face stabilizarea direct prin mișcarea fizică senzorului, fără să mai apeleze la stabilizarea pe obiectiv tradițională (OIS). Apoi, avem o cameră ultrawide cu un nou senzor, mai mare și o diafragmă mai deschisă, alături de o cameră cu zoom 3x, cu senzor mai mare decât în trecut și cu stabilizare optică. Astfel justifică Apple dimensiunile crescute ale camerelor de pe spatele telefonului. Camera frontală este aceeași pe care am întâlnit-o pe ultimele două generații de iPhone.
În termeni de performanță, pe timp de zi, singurele diferențe notabile față de iPhone 13 standard, sau de iPhone 13 Pro Max ar fi efectul bokeh (blur) mai pronunțat chiar și atunci când nu faci fotografie de tip portret. Apoi, avem modul macro, care permite realizarea unor cadre mult mai bune decât ce am văzut pe telefoanele cu camere macro dedicate. Detaliile sunt la un nivel destul de înalt, dar dimensiunea telefonului poate duce uneori la acoperirea subiectului cu umbră. Camera cu zoom oferă o apropiere bună și poate crea portrete mai plăcute, fiind mai aproape de distanța focală a obiectivelor pentru camere foto dedicate, dar oferă și un efect bokeh destul de atrăgător. Toate camerele pot folosi însă și modul portret, pentru un „blur” mai pronunțat. Am observat că pe senzorul principal, iPhone 13 Pro Max are o plajă dinamică extinsă față de iPhone 13 și implicit 12 Pro Max. În cadre cu multe umbre și multă lumină, totul este mult mai bine echilibrat decât pe modelele anterioare. Camera ultrwaide va „arde” însă cerul în zile înnorate, așa cum se poate vedea în fotografiile de mai jos.
Singurul dezavantaj pe care iPhone 13 Pro Max îl are acum în fața altor telefoane la acest capitol este zoom-ul. Când alte companii oferă 4,5 sau 10x zoom optic, zoom-ul 3x poate părea insuficient. Acum depinde și cât de mult ai folosi acel mod de fotografiere. Personal, 2 sau 3x consider că este de ajuns în majoritatea cazurilor. Probabil că și Apple va integra o cameră cu obiectiv periscopic la un moment dat, însă sper să nu renunțe la zoom-ul 3x intermediar din prezent atunci când va face acel pas.
În rest, camerele de pe iPhone 13 Pro Max sunt unele dintre cele mai bune pe care le-am testat pe un telefon până în prezent, iar faptul că toate au senzori mari și obiective performante asigură un nivel de detalii bun în toate situațiile de iluminare. Am observat însă că ziua, atunci când este înnorat, camera cu zoom uneori nu se activează, fiind preferat un zoom digital pe camera principală. Același lucru se întâmplă uneori și în modul nocturn. Apple preferă să folosească zoom digital în locul unei camere cu diafragmă închisă în anumite condiții (f/3.5). Mi-ar fi plăcut să pot forța manual utilizarea camerei.
Față de iPhone 13 standard, fotografiile pe timp de noapte sunt și mai detaliate, iar timpul de expunere și mai scăzut, în special pe camera principală. De altfel, uneori nici nu este nevoie să folosești modul nocturn, chiar dacă lumina din jur este slabă. În continuare, în lumină slabă, chiar și cu modul nocturn, camera ultrawide nu oferă rezultate foarte bune. Suspectez că aceste cadre ies mai „blurate” din cauza lipsei de stabilizare optică. Totuși, senzorul mai mic captează semnificativ mai puține detalii.
Filmarea pe iPhone este în continuare la cel mai înalt nivel de pe un telefon, cu posibilitatea de a înregistra în Dolby Vision la 4K și 60 de cadre pe secundă pe toate cele trei camere. Stabilizarea de pe senzorul principal este foarte eficientă în majoritatea cazurilor, ceva ce rareori întâlnim pe telefoane care filmează în rezoluție 4K. Cu siguranță, upgrade-ul la ProRes va debloca și mai mult capabilitățile acestor telefoane, atât timp cât alegi un model de la 256 GB în sus, desigur.
iPhone 13 Pro Max este un upgrade mai mare decât pare la prima vedere și un salt mai mare de la 12 Pro Max decât este între de la iPhone 12 „standard” la iPhone 13. Acest model, alături de iPhone 13 Pro, este foarte aproape să își merite numele de „Pro”, promițând acum chiar și capabilități de filmare orientate către profesioniști.
Din păcate, încă nu suntem acolo. În primul rând, transferul de fișiere între iPhone și un computer este lent. Fie că folosești cablul Lightning la viteze USB 2.0, fie că folosești AirDrop către un Mac, transferul este mai lent decât dacă ar fi realizat printr-o conexiune USB 3. Poate că iPhone-ul cu USB-C va rezolva asta… dacă va exista unul.
Totuși, în afară de transferul lent și lipsa jack-ului de căști, ceva care chiar ar trebui să existe pe dispozitive „Pro”, nu prea am ce să îi reproșez. Beneficiază de unele dintre cele mai puternice componente de pe piață: un procesor de top cu un ecran excelent la 120 Hz, construcție de top, camere foarte bune și autonomie mai bună decât oricare alt telefon din categoria lui.
Totuși, dacă nu sunteți fani ai telefoanelor de dimensiuni mari, alegerea unui iPhone 13 Pro de 6,1”, nu va veni cu dezavantaje în afara autonomiei cu puțin mai mică. De altfel, sunt înclinat să recomand modelul mai mic în special pentru că mulți se vor „speria” cu siguranță de greutatea lui iPhone 13 Pro Max. Discuția despre preț probabil că nu mai are sens. iPhone 13 Pro Max este un telefon din gama „Ultra” și se găsește la prețuri similare cu cele ale concurenței. Dacă ești în căutarea unui astfel de telefon, știi deja la ce să te aștepți.
iPhone 13 Pro Max a fost oferit spre testare de iStyle, Premium Reseller Apple în România.