De la o aplicație de navigație realizată de un startup israelian, Waze a devenit după achiziția Google una dintre cele mai populare aplicații de acest gen de pe piață. Waze promite să te ducă din punctul A în punctul B în cel mai scurt timp posibil, folosind informații în timp real din trafic, dar și informații adăugate pe platformă de către utilizatori. Se pare însă că algoritmii aplicației nu sunt întotdeauna „pe fază”, întrucât uneori te poate trimite chiar și pe drumuri închise.
Deja Waze a confirmat deja că au existat probleme la nivelul calculării rutelor. Acestea au trimis anumiți utilizatori în ambuteiaje, adică ceea ce ar trebui ca Waze să evite. Totuși, de curând, aplicația a început să trimită utilizatori și pe drumuri pe care aceștia nu pot merge deloc, precum cele închise. În Marea Britanie, cel puțin, șoferii sunt uneori direcționați prin parcuri publice, care au drumuri doar parțial deschise sau care sunt complet închise.
Aceste drumuri sunt marcate corespunzător pe hartă, însă algoritmul trasează totuși ruta de mers peste acestea, fără să ia în calcul semnele.
@waze would like to talk to someone about several of the reasons you we’d prefer you not directing drivers down closed roads in a park, what’s the best way to reach you please? pic.twitter.com/EeYCjxYOWS
— The Royal Parks (@theroyalparks) November 19, 2021
Însăși autoritatea Regală a Parcurilor din Marea Britanie a publicat pe Twitter un screenshot cu o rută Waze care trecea prin parcul Richmond, unde exista clar pe hartă o porțiune de drum închisă. Waze a răspuns spunând că a fost o problemă temporară și că a fost rezolvată.
CEO-ul Waze, Neha Parikh, spunea de curând că pandemia a afectat până și algoritmul Waze:
„Avem o problemă cu algoritmul. Cu cât oferim servicii către mai mulți oameni, cu atât devine mai mare. Coronavirus ne-a pus într-o situație în care trebuie să reinventăm algoritmul.”
thanks – today at 10.15am. I just planned this one too, again it goes straight through a closed road. pic.twitter.com/YIIDmsQTP2
— The Royal Parks (@theroyalparks) November 19, 2021
Aceste probleme sunt îngrijorătoare și prin prisma faptului că Waze nu mai este folosit doar de către utilizatorii „de rând”. Companii de transport precum Uber sau Bolt oferă integrare în aplicația șoferilor cu Waze, aplicația fiind folosită în majoritatea curselor pentru a găsi rutele cele mai eficiente.
sursa: Phone Arena