Chiar dacă Google nu mai comunică în fiecare lună clasamentul oficial cu distribuția diferitelor versiuni de Android, această informație încă poate fi aflată dintr-o sursă „oficială”, analizând dispozitivele care accesează magazinul Play Store.
Putem doar presupune de ce Google a renunțat să mai comunice un clasament oficial, privind rata de adopție a diferitelor versiuni de Android. O posibilă explicație ar fi aceea că informația pune compania într-o lumină proastă, arătând cât de fragmentat este ecosistemului Android în comparație cu, spre exemplu, platforma rivală iOS. Oficial, explicația oferită este că modul de afișare în procente și reprezentarea grafică ar sugerea că lucrurile stau mai rău decât în realitate.
Iar datele obținute cu ajutorul suitei Android Studio, pe care Google o pune la dispoziția dezvoltatorilor de aplicații pentru ecosistemul Android, tind să susțină explicația companiei americane. Astfel, ultimele două revizii majore – Android 10 și Android 11 – pot fi găsite pe 50. 8% dintre dispozitivele aflate în circulație. Mai departe, următoarele trei clasate – Android 8.0, 8.1 și Android 9 – împart 31.9% din cota de piață totală, lăsând doar 17.% de împărțit între versiunile Android cu adevărat vechi.
Având în vedere că majoritatea dispozitivelor cu Android rareori au acces la mai mult de 1-2 revizii majore ale sistemului de operare, faptul că în clasament se regăsesc cu procentaje semnificative și versiuni Android lansate acum 5-6 ani (ex Android 6) ține factori pe care Google nu îi poate influența direct. Cum ar fi puterea de cumpărare limitată a utilizatorilor de Android din anumite regiuni ale lumii, care preferă mai degrabă să repare și refolosească telefoanele vechi pentru cât mai mult timp. În plus, cu așa abundență de telefoane ieftine cu Android disponibile pe piața second-hand, chiar și utilizatorii neinteresați de un smartphone anume ajung să le folosească pentru funcționalitatea de bază (apeluri telefonice, SMS-uri, camera foto), rămânând complet indiferenți față de revizia Android instalată.