Potrivit reglementărilor legale aflate în vigoare, RCA este acea poliță de asigurare pe care persoanele, fie fizice sau juridice, care dețin o mașină, trebuie să o încheie. În cazul în care, din păcate, are loc un incident neplăcut, de genul unui accident auto, această poliță te ajută să plătești daunele celeilalte persoane implicate.
Atenție însă, este important ca acea companie de asigurare la care ai încheiat polița trebuie să fie autorizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Niciodată o poliță RCA nu trebuie confundată cu CASCO, care este facultativă, și care te ajută să îți repari propriul autoturism.
Atunci când ai fost implicat într-un accident auto din vina ta, fie și unul minor, nu mai este nevoie să rezolvi la ”mica înțelegere”, ci polița RCA este cea care te ajută, pentru că păgubitul va primi suma pentru reparația autoturismului avariat.
De asemenea, în cazul în care tu ești șoferul care a avut de suferit, nevinovat fiind, în urma unui accident auto, polița RCA al celuilalt conducător auto va suporta cheltuielile de reparare a autoturismului, dar și pe cele de spitalizare – dacă este cazul, sau chiar și cheltuielile de judecată.
Orice posesor de autoturism din țara noastră este obligat, prin lege, să încheie o poliță de asigurare de răspundere civilă auto, sau mai pe scurt RCA. Poate că nu este o mare bucurie, cel puțin din punct de vedere financiar, dar este obligatoriu sa inchei o asigurare rca pentru a va feri de evenimente neplacute pe tine și pe ceilalți participanți la trafic. De aceea, vom încerca să îți vorbim, pe scurt, despre această poliță de asigurare.
Nu există un preț standard pentru o poliță RCA, pentru că sunt mulți factorii de care trebuie să se țină cont. Printre aceștia se află tipul de mașină, puterea motorului și vârsta conducătorului auto. De aceea, poți apela la internet, pentru a găsi și folosi un calculator RCA pentru a găsi varianta care ți se pare mai avantajoasă pentru tine. Sau, și mai bine, apelează la un broker asigurări, care îți va oferi informațiile de care ai nevoie.
Polița de asigurare RCA acoperă daunele produse terților din vina ta, a asiguratului. Chiar și când un incident auto este provocat de un șofer vinovat care nu a respectat legea sau nu are nici măcar permis de conducere, asigurarea RCA este cea care acoperă despăgubirile.
Potrivit legii, o astfel de poliță se poate încheia pe o perioadă de minimum 30 de zile și de maxim un an. De asemenea, autoturismul pentru care se încheie polița trebuie să aibă toate actele în regulă și să fie înmatriculat, RCA-ul trebuie să fie făcut pe numele proprietarului mașinii.
Chiar dacă nu folosești mașina, dacă aceasta este înregistrată sau înmatriculată în țară, posesorul acesteia trebuie să aibă o asigurare RCA valabilă.
Această poliță se încheie atunci când înscrii în circulație o mașină în țara noastră și nu trebuie să ”uiți” să o reînnoiești, atunci când aceasta expiră.
Pentru a încheia o poliță RCA ai nevoie de unele acte, respectiv datele de tale de identificare sau, după caz, ale proprietarului autoturismului, certificatul de înmatriculare a mașinii.
Atunci când avem de a face cu mașini cumpărate în leasing, este nevoie să ai și datele de identificare a companiei cu care ai colaborat, deoarece aceasta este proprietarul mașinii.
Din păcate, conducătorii auto din țara noastră nu se arată prea amatori de a încheia această poliță de asigurare. Aproximativ 25% dintre cei care conduc ”uită” că este vorba despre o poliță obligatorie, și că nerespectarea acestor prevederi legale poate avea și consecințe neplăcute.
Astfel, este vorba despre amenzi destul de mari – de câteva ori valoarea unui RCA; suportarea din propriul buzunar a cheltuielilor cu reparația mașinii celuilalt conducător auto implicat în accident, dar și a celor de spitalizare – după caz, sau a cheltuielilor de judecată.
De asemenea, organele de control îți pot reține plăcuțele de înmatriculare sau talonul mașinii, până se rezolvă situația. Din păcate, dacă aceasta nu se soluționează în maxim de 30 de zile, există riscul ca mașina să fie radiată din circulație.
Trebuie să recunoști, chiar dacă este o poliță obligatorie, RCA-ul de poate scuti de multe evenimente neplăcute, și nu de multe ori reprezintă acel ”colac de salvare” care te ajută să ieși cu bine din multe situații dificile în trafic.
Nu este avantajoasă doar pentru că îți acoperă daunele produse celuilalt conducător auto implicat în accident, ci pentru existența Cărții Verzi. Aceasta este disponibilă și în afara granițelor țării, ceea ce înseamnă că și atunci când călătorești peste hotare ești ceva mai liniștit din acest punct de vedere.
Chiar și în condițiile în care conducătorul auto are carnetul de șofer suspendat, sau chiar a încălcat grav legislația, polița de asigurare RCA este la datorie și acoperă despăgubirile.
Pentru a afla tot ce te interesează despre tot ce presupune o astfel de poliță, dar care sunt și costurile ei, în ceea ce te privește, nu ezita să discuți cu un broker de asigurări, care îți va oferi informațiile de care ai nevoie.
Alege-o pe cea care ți se potrivește cel mai bine, dar orice ar fi, nu ”uita” de ea sau să consideri că este lipsită de importanță!