Rusia continuă campania de a cenzura conținutul de pe internet cu o investigație asupra Netflix. Autoritățile țării au început o analiză asupra filmelor și serialelor de pe serviciul de streaming american, pentru a hotărî dacă acesta încalcă legea „propagandei gay”. Astfel, autoritățile vor decide dacă materialele care conțin referințe și teme LGBTQIA+ sunt sau nu marcate corespunzător. Acestea trebuie să fie destinate doar pentru persoane de peste 18 ani.
Sub legea din Rusia, este ilegal să distribui materiale care conțin „relații sexuale netradiționale” către publicul minor. Autoritățile spun însă că au suspiciuni că ar exista și filme sau seriale care sunt marcate pentru vârsta de 16 ani, care ar încălca legea. În cazul în care sunt găsite nereguli, Rusia ar putea să suspende activitatea Netflix pe teritoriul țării, dar să îi și aplice o amendă de un milion de ruble. Amenda probabil că nu este o pedeapsă foarte grea pentru Netflix, întrucât după conversia valutară, aceasta este echivalentă cu 13.390 de dolari americani.
Se pare însă că cei de la Netflix nu sunt tocmai îngrijorați de această situație, întrucât nu există pe platforma sa conținut LGBT nemarcat corespunzător. Conform publicației Vedomosti, însă, Rusia are în plan să extindă limitările conținutului online și mai mult la nivelul țării. Pe lângă limitarea accesului la conținut LGBT, ar putea fi interzise chiar și filmele care includ relații sexuale „straight”, dar care pot fi considerate „deviante”. Filme precum Fifty Shades of Gray sau seriale precum Billions au fost menționate.
Aceste vești vin după ce Rusia obligă companiile străine să își stabilească birouri locale dacă au peste 500.000 de utilizatori zilnici pe care îi servesc pe teritoriul țării. Astfel, Rusia va putea să oblige companiile să cenzureze conținutul pe care îl afișează. Ținta acestei legi sunt giganții americani precum Google, Facebook, Twitter sau Apple, cât și companii cu alte origini pe care nu le pot controla, precum TikTok din China sau Telegram, un serviciu fondat de cetățeni ruși în America, după ce au acuzat că rețeaua de socializare pe care au fondat-o arnterior, VK, a fost preluată de către guvernul Rusiei.