Mai mult decât un truc de marketing, extragerea de CO2 din atmosferă și „distilarea” acestuia în combustibil pentru rachete este o cerință esențială pentru viitoarele misiuni către Planeta Marte.
Elon Musk, fondatorul SpaceX, promite că viitoarele lansări de rachete vor folosi combustibili obținuți prin metode complet nepoluate. Astfel, compania va folosi instalații specializate pentru extragerea de CO2 din atmosfera terestră, folosind apoi energie din surse regenerabile (ex. panouri fotovoltaice) pentru recombinarea și distilarea acestuia în combustibil pentru rachete.
Actuala versiune a rachetei Falcon 9 folosită de SpaceX utilizează kerosen în rolul de combustibil. Alegerea nu a fost întâmplătoare, acesta fiind relativ ușor de sintetizat prin recombinarea elementelor chimice constituente, folosind instalații specializate care exclud folosirea produselor petroliere.
Tehnologia nu este tocmai nouă, dar a fost ocolită până acum din pricina costurilor mari de implementare și raportul nefavorabil între energia regenerabilă consumată (ex. electricitate) și produsul finit rezultat. În cazul de față, efortul suplimentar este justificat prin ceva mai mult decât nevoia de a compensa poluarea generată de lansările SpaceX, perfecționarea acestei tehnologii fiind de o importanță crucială pentru viitoarele misiuni cu echipaj uman către Planeta Marte.
Spre deosebire de Pământ, Marte nu dispune de rezerve subterane de petrol și nici rafinării pentru distilarea combustibililor de înaltă performanță. În schimb, 95% din atmosfera planetei este constituită din CO2, gaz care poate fi procesat și recombinat pentru obținerea de combustibili pentru rachete, folosind apa înghețată dezgropată din subsolul planetei. Tot atmosfera marțiană poate furniza și oxigenul respirat de viitorii astronauți, respectiv, folosit ca oxidant pentru arderea combustibilului generat. Cât despre ineficiența procesului de conversie, problema poate fi ameliorată perfecționând tehnologiile folosite, scurtând timpul de așteptare pentru alimentarea rezervoarelor de combustibil.
Revenind la planeta noastră și problemele actuale cauzate de schimbările climatice, Musk a anunțat anterior XPrize Carbon Removal, o competiție care recompensează inovația în acest domeniu cu un premiu de 100 milioane dolari, pentru dezvoltarea unui sistem mai eficient pentru captarea de CO2 din atmosferă.