În timp ce Norton 360 este genul de aplicație care vine cu totul inclus: client VPN, LifeLock, portofel de criptomonede și modul pentru generarea monedei Etherum, Avira Antivirus era perceput ca alternativa mai slab dotată, dar gratuită.
Deși este administrat de Avira Operations GmbH & Co. KG, Avira Antivirus este de fapt tot sub controlul Norton, compania din spatele suitei antivirus Norton 360. Așa că decizia folosirii unui miner de criptomonede ca instrument pentru finanțarea programului antivirus oferit gratuit nu ar trebui să surprindă pe nimeni.
Potrivit dezvoltatorului Norton Antivirus, creșterea în popularitate a criptomonedelor ridică o sumedenie de probleme pentru fanii neinițiați, deseori ademeniți pe site-uri obscure care propun diverse aplicații pentru generarea și, eventual, stocarea de criptomonede. Așa că nu mai bine să te bazezi pe soluția dedicată girată chiar de furnizorul tău antivirus?
Problema este că, de obicei, tocmai programele antivirus sunt cele care depistează și blochează în mod automat aplicațiile folosite pentru generarea de criptomonede, etichetându-le drept aplicații potențial dăunătoare (în cel mai fericit caz), sau direct ca aplicații malware atunci când sunt folosite pentru a genera în mod clandestin venituri pe dispozitivele compromise în atacuri informatice.
Atât Norton 360, dar și Avira Antivirus, vin acum la pachet cu un portofel de criptomonede bazat pe tehnologiile cloud dezvoltate de Norton. Funcția de generare a criptomonedelor Avira Crypto este inclusă în regim Opt-In și nu este activată în mod implicit, fiind propusă la instalarea aplicației ca și metodă opțională de susținere a produsului Avira Antivirus.
Însă dezvoltatorul omite să precizeze că aplicațiile pentru generarea de criptomonede sunt foarte intensive cu hardware-ul pe care rulează, cauzând atât cheltuieli suplimentare prin plata facturii la electricitate, dar și prin defectarea prematură a echipamentului respectiv, rezultată din uzura accelerată. Faptul că un producător antivirus acceptă atât de ușor să ia parte la un trend dovedit distructiv pentru mediul înconjurător, dar și potențial riscant pentru finanțele investitorilor de ocazie, este în sine un motiv de îngrijorare.
Încercând să îndulcească oferta, dezvoltatorul virează o parte semificativă din producția Ethereum în portofelul electronic atribuit utilizatorului, reținând în mod implicit doar 15% din criptomonedele generate. Totuși, nu este clar ce se întâmplă în cazul în care utilizatorul bifează funcția Avira Crypto fără să știe exact la ce folosește, câștigurile ajungând să fie trimise unui portofel care nu este folosit niciodată.
În mod amuzant, alte aplicații antivirus precum suita Windows Defender (deja livrat în mod gratuit pe PC-urile cu sistem de operare Windows), detectează minerul de criptomonede și blochează accesarea kit-ului Avira Antivirus, dacă au ocazia să o facă.