iOS 15 nu a fost un upgrade major pentru dispozitivele Apple, aducând doar câteva funcții noi, care nu sunt tocmai necesare publicului larg. Astfel, utilizatorii par să fi răspuns la noua versiune cu o oarecare indiferență față de anii precedenți. Chiar dacă este deja versiunea dominantă de iOS de pe piață, iOS 15 nu se regăsește pe atât de multe dispozitive pe cât ne-am fi așteptat, având în vedere că este compatibil cu iPhone-uri și iPad-uri lansate chiar și în 2015. Conform raportului oficial Apple, doar 72% dintre telefoanele lansate recent folosesc noul sistem de operare.
Unul dintre motivele pentru care iOS 15 nu se bucură de gradul de adopție ridicat din trecut poate fi și faptul că Apple a permis odată cu lansarea iOS 15 ca unii utilizatori să rămână pe iOS 14, dacă asta își doresc, cu posibilitatea de a primi în continuare actualizări de securitate. Se pare însă că aceste actualizări ar putea fi oprite în curând, tocmai pentru a încuraja adopția mai rapidă a lui iOS 15.
Site-ul dedicat dezvoltatorilor de iOS dezvăluie că 72% din utilizatorii de iPhone de pe dispozitive din ultimii 4 ani folosesc deja iOS 15, în timp ce 26% sunt pe iOS 14. Doar 2% dintre dispozitivele mai recente folosesc o versiune mai veche de iOS. Astfel, din punct de vedere al accesului la funcții noi și actualizări de securitate, majoritatea celor care folosesc un iPhone, sunt la zi.
Totuși, atunci când te uiți pe graficul tuturor dispozitivelor compatibile cu iOS 15, situația stă puțin altfel. Doar 63% dintre dispozitive folosesc noul sistem de operare, în timp ce 30% folosesc iOS 14. 7% dintre toate dispozitivele iPhone în utilizare sunt pe versiuni mai vechi.
În cazul tabletelor, adopția este și mai lentă. Tabletele recente, din ultimii 4 ani folosesc iPadOS 15 în proporție de 57%, în timp ce 39% folosesc iPadOS 14. Doar 4% folosesc versiunea 13 sau una mai veche. Dintre toate tabletele iPad în utilizare însă, mai puțin de jumătate sunt pe iPadOS 15: 49%. 37% încă folosesc iPadOS 14, iar 14% folosesc o versiune mai veche.
La tablete este însă mai ușor de înțeles motivul pentru utilizarea unor versiuni mai vechi. Chiar și tabletele care nu mai primesc actualizări de software de la Apple, încă pot fi folosite pentru activități de bază, precum e-mail, mesagerie, browsing sau vizionarea de clipuri video și rularea de jocuri fără cerințe înalte de sistem. Astfel, cei care au iPad-uri foarte vechi, probabil că încă le folosesc pe ultimele versiuni de software cu care au fost compatibile. Totuși, nici utilizatorii de tablete recente nu par să se grăbească să facă update la iPadOS 15, chiar dacă acesta aduce câteva îmbunătățiri la nivelul interfeței de multitasking, în special, dar și în interfața standard, permițând atașarea de widget-uri printre aplicații, pe ecranul principal.
sursa: Apple