Începând cu luna septembrie 2021, bitcoin funcționează o a doua monedă oficială în El Salvador, țara legând-uși astfel economia de urcușurile și coborâșurile pieței de criptomonede.
Măsura nu a venit chiar ca o surpriză totală, El Salvador fiind o țară unde mai mult de 20% din venituri provin din plăți bitcoin făcute de cetățeni care muncesc peste hotare. În plus, nici stabilitatea monedei naționale nu este de lăudat, țara confruntându-se cu frecvente episoade inflaționiste.
Cu toate acestea, pierderile suferite prin deprecierea monedei naționale ar putea păli în fața celor cauzate de prăbușirea cotației bitcoin, care deja a pierdut aproximativ jumătate din valoarea atinsă în urmă cu doar câteva luni.
Pericolul este subliniat și către reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI), care „au subliniat că există riscuri mari asociate cu utilizarea bitcoin pentru stabilitatea financiară, integritatea financiară și protecția consumatorilor, precum și datoriile contingente fiscale asociate”.
Raportul, care a fost publicat după discuții bilaterale cu El Salvador, a continuat „îndemnând” autoritățile să restrângă domeniul de aplicare al legii Bitcoin prin eliminarea statutului bitcoin de monedă legală.
Între timp, atitudinea președintelui Nayib Bukele, care și-a legat cariera politică de succesul experimentului bitcoin, nu dă semne de schimbare. Pornind de la ideea că actualul declin al monedei bitcoin reprezintă de fapt o oportunitate pentru creștere economică, președintele El Salvador a anunțat pe Twitter că folosește economiile țării pentru a cumpăra „foarte ieftin” bitcoin.
Acceptată ca și o a doua monedă națională în El Salvador, țară unde 70% din populația activă nu deține un cont bancar, Bitcoin are deha un rol extrem de important în circulația banilor și economia țării, cu toate riscurile aferente. Departe de a fi măsura unui guvern vizionar, acceptarea Bitcoin ca mijloc legal de tranzacționare vine ca o încercare de a aduce în economia reală mai mult din banii trimiși în țară de cetățenii care muncesc peste hotare. Pentru scopul propus, guvernul din El Salvador a dezvoltat Chivo, un serviciu oficial de tip portofel electronic la care cetățenii salvadorieni pot apela pentru intermedierea în siguranță și fără suprataxare a tranzacțiilor în criptomonedă.