Panos Panay, șeful diviziei Windows în cadrul Microsoft, a anunțat primul update major pentru sistemul de operare Windows 11. Acesta va oferi îmbunătățiri pe care utilizatorii le-au cerut în ultimele câteva luni de utilizare și reprezintă doar începutul evoluției Windows 11 pentru următorii câțiva ani. Pe lângă mici modificări la nivelul interfeței, Microsoft va lansa o variantă publică a compatibilității cu aplicații de Android.
Blog-ul Microsoft dezvăluie că urmează ca în februarie să primi un nou update de Windows 11, care va implementa câteva noutăți mult așteptate. În primul rând, va fi integrat un buton de „mute” în taskbar, pentru a opri sau porni rapid sunetul redat de computer. Apoi, widget-ul de vreme, care a debutat în urmă cu un an pe Windows 10, și care a fost absent la lansarea Windows 11, se întoarce.
Două aplicații integrate în Windows vor primi modificări la nivelul interfeței: Notepad și Media Player, care vor beneficia de suport pentru Dark Mode, o premieră pentru amândouă, cât și de noi elemente de design, care să le integreze mai bine în noua interfață Windows 11.
Aplicațiile de Android vor fi disponibile într-un test public (public preview). Utilizatorii oferi primi acces la instalarea acestora prin intermediul parteneriatului cu Amazon AppStore, care va lista aplicațiile prin intermediul magazinului de aplicații Microsoft Store. Aceste capabilități sunt deja în teste în varianta Insider încă din luna octombrie.
Aplicația Teams, integrată acum în Windows, va primi de asemenea îmbunătățiri, putând acum să afișezi cu un singur click conținutul unei ferestre într-o conferință video. Preview-ul din taskbar al ferestrelor va primi un buton „Share this window”, însă nu este clar dacă acesta va fi acolo permanent, sau doar atunci când ești într-un apel.
Panay a dezvăluit că aplicațiile de videoconferințe precum WebEx, Slack, Teams sau Zoom au crescut de 6 ori pe parcursul pandemiei. Totodată, Windows 10 și 11 sunt versiunile dominante de Windows în utilizare în prezent, fiind împreună instalate pe 1,4 miliarde de PC-uri active lunar.