La fel ca mulți alți analiști respectabili, specialiștii companiei de analiză JPMorgan spuneau anul trecut că prețul criptomonedei Bitcoin va atinge în cele din urmă pragul de 150.000 dolari, aducând profituri uriașe pentru investitorii „vizionari” care au intrat în această piață suficient de devreme.
Între timp, prețul Bitcoin a scăzut cu peste 50%, de la un maxim de peste 69000 dolari luna noiembrie, până la puțin peste 30000 dolari în prezent. Astfel, perspectivele de viitor pentru investitorii Bitcoin care au cumpărat la prețuri considerabil mai mari nu arată deloc bine, opțiunile acestora împărțindu-se între vânzarea în pierdere a activelor deținute și recunoașterea naturii speculative a pieței criptomonedelor, marcată de volatilitate extremă a cotațiilor.
Astfel, pentru recuperarea investițiilor deja asumate, companiile care au ales să-și plaseze fondurile în criptomonede ar putea avea de așteptat între câteva luni (în scenariul cel mai optimist) și câțiva ani (dacă ne raportăm la progresia istorică a etapelor boom-and-bust, observate până acum în piața crypto).
Potrivit analiștilor JPMorgan, actuala perioadă de volatilitate a cotațiilor nu face decât să incomodeze adoptarea la scară largă a criptomonedelor, de către entitățile instituționale:
„Proiecțiile noastre anterioare, conform cărora raportul de volatilitate dintre bitcoin și aur va scădea la aproximativ 2x mai târziu în acest an pare nerealistă. Valoarea noastră justă pentru bitcoin, bazată pe un raport de volatilitate dintre bitcoin și aur de aproximativ 4x, ar fi 1/4 din 150.000 USD, sau 38.000 USD, „, a spus JPMorgan. Bitcoin se tranzacționează în prezent în jur de 37.000 USD.
Ținta anterioară de 150.000 USD a JPMorgan presupunea o convergență a volatilității bitcoin cu cea a aurului și o egalizare a alocărilor bitcoin cu cea a aurului în portofoliile investitorilor. Acest deznodământ este puțin probabil în prezent, potrivit JPMorgan.