Compania Gionee nu este cunoscută pentru originalitatea smartphone-urilor sale, aceasta mergând de-a lungul timpului pe diverse trend-uri din industrie pe dispozitivele pe care le vindea sub brand propriu sau pe care le oferea altor companii pentru rebranding. Astfel, lansarea lui Gionee G13 Pro nu este tocmai surprinzătoare, întrucât se mulează perfect pe profilul companiei. Ce este interesant însă, la acest dispozitiv, pe lângă design-ul aprope complet „copiat”, este faptul că rulează HarmonyOS, sistemul de operare dezvoltat de Huawei, și nu Android-ul „clasic”.
Nu durează mai mult de câteva secunde să îți dai seama că Gionee G13 Pro este un smartphone care se inspiră foarte mult de la Apple. Nu doar design-ul general al telefonului, cu ecran și spate plat, camere duale amplasate pe diagonală și un notch în partea de sus a ecranului dau de gol acest „împrumut” de linii de design, ci și faptul că se numește „G13 Pro”. Practic, Gionee se cam „laudă” că a putut să facă un dispozitiv similar în design cu iPhone 13.
Din punct de vedere hardware, avem de a face cu un telefon cu ecran LCD Full HD+ cu diagonală de 6,26”, care găzduiește doar o cameră de 5 megapixeli într-un notch care pare să existe doar pentru a face asemănarea cu iPhone mai ușoară. Atât ecranele LCD, cât și cele OLED pot fi perforate pentru a integra acolo camerele foto. Configurația hardware este completată de un chipset Unisoc T310, 4 GB RAM și 32 sau 128 GB stocare. Este clar că avem de a face cu un telefon din gama inferioară, nu un flagship și nici măcar un model din gama mid-range.
Camera de pe spate folosește un senzor de 13 megapixeli, alături de o cameră secundară de 2 megapixeli cu obiectiv macro. Acumulatorul de 3.500 mAh nu inspiră multă încredere în autonomia dispozitivului.
În locul unei versiuni proprietare de Android, care necesită probabil prea multă muncă în plus din partea Gionee, compania a ales să folosească HarmonyOS de la Huawei, cu suport complet pentru Huawei Mobile Services. Asta înseamnă că va folosi Petal Maps, AppGallery și cloud-ul Huawei pentru backup-uri.
Gionee livrează modelul G13 Pro în patru culori: albastru, auriu, mov și negru. Varianta de bază pornește de la 529 yuan, adică undeva în jurul a 370-400 lei, în timp ce modelul cu 128 GB stocare ajunge undeva în jurul a 500 lei. Desigur, acestea sunt prețuri de China, care cresc atunci când imporți un astfel de telefon.
În cazul în care ați mai auzit de Gionee, dar nu știți de unde, ei bine, acesta era furnizorul hardware pentru compania Allview. Majoritatea telefoanelor vândute sub brand Allview în România erau produse de Gionee, în timp ce compania Românească Visual Fan dezvolta partea software, cu skin-ul proprietar de Android.
sursa: GSM Arena