DARPA, entitate privată apropiată armatei SUA, tocmai a oferit o demonstrație cu un elicopter Black Hawk, aparat de zbor notoriu pentru dificultatea cu care este pilotat, zburând într-o „misiune” de 30 minute fără ca nimeni să se afle la bord.
Creatorul Atlas, robotul-terminator de 150 kg care promite să ia rolul soldaților americani în misiunile cele mai riscante, DARPA (Defense Research Intelligence Agency) a experimentat recent cu patrupezi robotizați și chiar mașini zburătoare care pot fi încărcate în mod wireless, intenționate pentru rolul santinele în misiuni permanente de supraveghere. În continuare „abonați” la finanțare guvernamentală, inginerii DARPA au reușit să pună sub control computerizat până și celebrele elicoptere de atac din seria UH-60A Black Hawk.
În mod normal, controlat cu ajutorul unui pilot experimentat, aparatul de zbor a fost „modernizat” prin instalarea unui sistem computerizat capabil să elimine nevoia pentru un pilot dedicat. Denumit Aircrew Labor In-Cockpit Automation System (ALIAS), sistemul permite controlul de la distanță și deplasarea aparatului de zbor în zone de conflict, fără a pune în pericol viețile soldaților americani. Cât despre scenariile de folosire ale acestui sistem, acestea pornesc de la simpla asistare a pilotului, care între timp se poate ocupa de alte sarcini precum atacarea pozițiilor inamice, până la misiuni fără pilot în zone de conflict. Pornind de la ideea că singura pierdere posibilă este chiar aparatul de zbor, operațiunile militare derulate mult în spatele liniilor inamice devin dintr-o dată mult mai ușor de suportat, în efect, redefinind modul în care se derulează conflictele militare și chiar întregi războaie.
„Cu un volum de lucru redus, piloții se pot concentra pe managementul misiunii în loc de mecanică”, a declarat Stuart Young, managerul de program al biroului de tehnologie tactică DARPA, într-o declarație de presă. „Această combinație unică de software și hardware va face zborul mai inteligent și mai sigur.”
ALIAS a fost folosit anul trecut într-un test supravegheat, în care aparatul de zbor a fost însoțit de un pilot gata să intervină dacă situația o impune. Misiunea cu rol demonstrativ a fost documentată cu un videoclip publicat de fabricantul Lockheed Martin, arătând un elicopter S-70 OPV Black Hawk care decolează de la sol în mod autonom, evitând obstacole simulate și aterizând la destinația indicată.