Controlate de giganții chinezi AliBaba și Tencent, AliExpress și WeChat si-au clădit notorietatea facilitând comerțul „la liber” de bunuri contrafăcute, majoritatea cu proveniență din China.
Adăugate pe celebra Piracy List, AliExpress și WeChat sunt etichetate în mod oficial drept platforme specializate în comercializarea de bunuri piratate, fiind doar o chestiune de timp până ce inițiativa luată de autoritățile americane va fi oglindită în măsuri similare și din partea autorităților UE. În mod logic, următorul pas ar fi anunțarea unor sancțiuni concrete vizând comerțul desfășurat prin platformele respective, eventual, aplicabile și cumpărătorilor care le frecventează.
Pozând într-o platformă legitimă de comerț electronic, unde comercianți mai mici sau mai mari din China își pot deschide cu minim efort propriul magazin online din care să-și vândă bunurile către cumpărători din lumea întreagă, AliExpress este în realitate un fel de bazar virtual, unde poți găsi tot felul de „mărunțișuri”, de la haine și obiecte de artizantat, până la electronice de larg consum. Toate la prețuri mai mici decât oriunde altundeva pe internet și, cel mai adesea contrafăcute. Desigur, există și magazinele deschise de branduri reputabile din China (ex. Xiaomi), însă acestea reprezintă mai degrabă excepții și nu de puține ori sunt concurate, tot pe AliExpress, de alte magazine virtuale care oferă versiuni contrafăcute ale produselor respective.
Funcționând sub paravanul uneia dintre cele mai mari platforme de mesagerie din lume, nenumărate alte „buticuri” specializate în bunuri contrafăcute își desfășoară activitatea pe WeChat.
În ambele cazuri, urmărirea nenumăratelor colete cu valoare mult subevaluată și eventual, „convingerea” cumpărătorilor să accepte taxarea corespunzătoare a bunurilor comandate, este o sarcină foarte dificilă și cu rate de succes foarte mici. La final, cei care cu bună știință sau din necunoaștere au cumpărat bunuri contrafăcute rămân să tragă ponoasele, scoțând din cutii produse de calitate îndoielnică, sau de-a dreptul periculoase. Peste toate acestea, există și potențialul pentru comerț cu substanțe interzise, a căror urmă este ușor de pierdut printre milioanele de alte colete.
SUA și China au cea mai mare relație comercială bilaterală din lume, dar aceasta a fost supusă tensiunii în ultimii ani, administrația Trump presând pentru introducerea de tarife pentru importurile din China în valoare de sute de miliarde de dolari. Iar cum aceleași bunuri contrafăcute ajung în egală măsură și pe teritoriu european, șansele pentru anunțarea unor piedici la adresa AliExpress din partea autorităților UE sunt destul de mari.