Curând, YouTube va putea opri distribuirea clipurilor video pe subiecte sensibile, sau de-a dreptul abuzive, blocând direct folosirea opțiuni Share, dacă analiza în timp real făcută cu ajutorul algoritmilor AI ridică suspiciuni asupra „calității” materialului respectiv.
YouTube nu va elimina în mod direct clipurile etichetate drept „borderline” în sensul că, deși acestea nu încalcă în mod explicit regulile de postare trasate de Google, ar putea fi considerate ofensatoare de anumite categorii de persoane. În schimb, administratorii YouTube vor face tot posibilul pentru ca postările respective să fie văzute de cât mai puține persoane, împiedicând afișarea acestora ca și sugestii de vizionare în Feed-ul de conținut, respectiv, blocând cu totul folosirea opțiunii Share. Astfel, conținutul suspect va mai putea fi descoperit doar la accesarea directă a canalului YouTube asociat, sau cu ajutorul link-urilor directe, eventual, distribuite prin intermediul altor platforme de mesagerie.
Având de negociat un veritabil teren minat, aflat chiar la granița dintre moderare rezonabilă a libertății de exprimare și cenzură, YouTube ar putea sugera în primă fază utilizatorului să reconsidere clipul postat. Dacă prima varianță eșuează, utilizatorul alegând să păstreze clipul în pagina sa de YouTube în forma inițială, vizibilitatea acestuia va fi sever limitată, cu posibilitatea aplicării altor sancțiuni în urma verificărilor ulterioare.
Important de știut, clipurile suspecte nu vor fi în mod obligatoriu eliminate dacă sunt postate, moderatorii stabilind ulterior ce e de făcut.
Responsabil cu identificarea permanentă a postărilor potențial jignitoare, învățând din ceea ce a fost raportat în mod repetat de utilizatori, sistemul AI își va îmbunătăți eficacitatea în mod constant. În funcție de rezultatele obținute, probabil că YouTube se va baza tot mai puțin pe echipele de moderatori.