Instalarea camerelor de supraveghere fără autorizaţie poate fi considerată infracţiune şi se va pedepsi conform legii. În plus, instalarea şi lucrările de mentenanţă trebuie realizată doare de către firme autorizate de IGPR. Legea 333 / 2003 se referă la obligaţia instalării camerelor de supraveghere de către societăţile comerciale.
Dacă deţii o firmă comercială şi vrei să instalezi camere de supraveghere eşti obligat să ţii cont de câteva precizări legislative care constau în hotărârea 301 din 2012 şi legea 333 din 2003. Acestea se referă la aprobarea normelor metodologice şi pază persoanelor şi a bunurilor.
Pe scurt, societăţile comerciale care aleg să instaleze camere de supraveghere sunt obligate să le semnalizeze prezenta adecvat cu afişe specifice. Nerespectarea acestei obligaţii poate fi penalizată cu amenzi de până la 300 de lei.
Vom vedea în continuare care sunt factorii de care ar trebui să ţii cont dacă ai o societate comercială şi vrei să instalezi cele mai potrivite camere de supraveghere.
O cameră de supraveghere de calitate trebuie să ofere imagini clare, chiar şi în condiţii de luminozitate redusă sau în condiţii meteo vitrege. Claritatea imaginii este esenţială pentru a obţine un zoom optic sau mecanic şi ar trebui să ai camere care pot înregistra la rezoluţia de cel puţin 4 MegaPixeli, care înseamnă dublu faţă de 1080 pHD. Astfel, vei putea să foloseşti camera de supraveghere pentru a mări imaginile cu scopul de a identifica oamenii sau obiectele cât mai precis.
Câmpul vizual, şi în special cel orizontal, este factorul care determină cât de largă este zona pe care o poate acoperi camera. O cameră de supraveghere cu mai multe lentile sau obiective creşte considerabil câmpul vizual şi este o alegere inteligentă.
Un alt factor important de care societăţile comerciale trebuie să ţină cont la alegerea unei camere de supraveghere este frecvenţa cadrelor pe care acestea le înregistrează. Această valoare condiţionează cursivitatea imaginilor video înregistrate şi, cu cât este mai mare, cu atât se poate realiza o supraveghere mai eficientă de precizie mai mare.
Frecvenţa cadrelor este, de fapt, numărul de fotografii pe care o cameră de supraveghere le uneşte într-o secundă. O cameră cu frame rate mare va furniza un video de calitate, iar o cameră cu un frame rate mai mic oferă filmări neclare, rupte sau agitate.
O cameră de supraveghere eficientă ar trebui să aibă un frame rate de cel puţin 30 FPS. În cazul în care mişcarea este lentă, lucru care se poate întâmpla într-un birou, frame rate-ul poate fi şi de numai 10 sau 12 FPS. Pentru aplicaţiile în care obiectivele filmate se mişcă repede, cum ar fi punctele de trecere a maşinilor, este nevoie de camere speciale cu frame rate de până la 60 FPS.
Pe piaţă există o gamă diferenţiată de camere de supraveghere, de la cele cu fir la camerele de supraveghere wireless, de la cele de interior la camerele de supraveghere de exterior. Varietatea acestora, însă, poate fi copleşitoare când alegi cel mai potrivit model pentru afacerea ta. Cele mai comune modele de camere de supraveghere sunt cele bullet, dome, termice, panoramice sau pan-tilt-zoom.
Când cumperi camere de supraveghere este esenţial să ştii dacă le vei instala în interior sau în exterior. Astfel, vei şti dacă acestea trebuie să reziste la intemperii, dacă vor fi afectate de mizerie sau de apă. Camerele de supraveghere de exterior de calitate ar trebui să fie cât mai robuste pentru a face faţă condiţiilor meteo nefavorabile. Verificând indicele de evaluare IP sau de protecţie la intrare, va fi mai uşor să iei cea mai bună decizie.
Dacă vrei să obţii imagini relevante, precise şi de calitate în orice moment, asigură-te că ai achiziţionat camere de supraveghere care au capacitatea de a capta imagini chiar şi în condiţii de întuneric. Acestea folosesc tehnologia infraroşu cu lumină scăzută şi, astfel pot înregistra chiar şi în întuneric.
Pentru a putea capta imaginii chiar şi în condiţii de întuneric, camera trebuie să aibă mai multe LED-uri IR. Pentru o eficienţă crescută, societăţile comerciale ar trebui să ia în considerare camerele de supraveghere cu tehnologii avansate de lumină slabă, precum Starlight sau LightFinder. Acestea au capacitatea de a obţine imagini color de înaltă capacitate în condiţii de luminozitate extrem de redusă, fără iluminare IR. Tehnologia WDR (Wide Dynamic Range) permite camerelor să furnizeze o imagine mai bună în condiţii de iluminare necorespunzătoare, cum ar fi în cazul luminii strălucitoare sau a iluminării specifice unui magazin de bijuterii.
Senzorii audio din camerele de supraveghere a societăţilor comerciale joacă un rol important în sistemul de securitate al afacerii. Majoritatea camerelor de pe piață nu captează deloc audio. Însă, există producători care permit camerelor să înregistreze și sunet. Senzorii audio pot determina camera să facă anumite acțiuni, cum ar fi pornirea sau oprirea, apropierea unui subiect sau rotirea pentru a surprinde filmarea persoanei care vorbește. Aceasta poate fi folosită și pentru comunicare, fiind utilă în punctele securizate de trecere.
Camerele de supraveghere moderne sunt dotate cu tehnologia de detectare a mişcării. De asemenea, sistemele de securitate de ultima generaţie mai avansate includ şi software de analiză video, având capacitate de a detecta şi diferenţia oamenii ca fiind bărbaţi, femei sau copii, vehicule ca fiind sedan, SUV sau camion, precum şi evenimente specifice precum grupurile de oameni, luptele, vehicule care merg prea repede sau în direcţia greşită, vehicule parcate pe o bandă de incendiu, etc.
Oricare dintre evenimentele detectate poate genera un răspuns specific, forţele de ordine fiind alertate automat, personalul de securitate anunţat prin walkie – talkie, email sau SMS. De asemenea, poate declanşa semnale luminoase sau mesaje audio înregistrate în prealabil.
Chiar dacă sunt mai scumpe, aceste camere sunt extrem de eficiente şi nu vor lipsi în viitor din sistemele de supraveghere
Majoritatea camerelor de supraveghere pentru societăţile comerciale sunt wireless. Totuşi, firmele optează pentru camerele de supraveghere cu fir pentru că sunt mai rapide, mai eficiente şi dispun de o tehnologie mai bună ca niciodată. Pe piaţa se pot găsi numeroase modele de camere de supraveghere dedicate scopurilor comerciale care se pot adapta uşor cerinţelor specifice de afaceri.
Când vine vorba despre camere de supraveghere care vor funcţiona continuu, este nevoie de o capacitate de stocare mare. De aceea, firmele comerciale trebuie să ţină cont de numărul de camere de supraveghere pe care le vor instala, de rezoluţia acestora şi de perioada de stocare pe server a datelor. Cu toate că sistemul de supraveghere poate fi setat să suprascrie cea mai veche înregistrare atunci când nu mai există spaţiu disponibil, merită să investeşti în dispozitive de stocare cu o capacitate mare.
În prezent, posibilitate de stocare a datelor în cloud este o opţiune atractivă pentru majoritatea firmelor comerciale. Serviciile de stocare în cloud vin să completeze dispozitive fizice de stocare instalate pe servere. Astfel, camera de supraveghere are spaţiu suplimentar pentru stocare şi, totodată, echipa de securitate şi proprietarii afacerii pot accesa filmările de la distanţă.
Taxele de abonament variază în funcţie de sistem, rezoluţia camerei şi compresia datelor. Totuşi, au scăzut considerabil, ceea ce face ca sistemele de securitate pe cloud sau hibride sau fie din ce în ce mai populare. Însă, acest lucru implică necesitatea măsurilor de securitate cibernetică de top pentru protecţia datelor.
Soluţiile complete de la acelaşi producător pot funcţiona foarte bine. Totuşi, sunt populare şi sistemele cu platformă deschisă care permit combinarea şi potrivirea diferitelor camere, acestea fiind utile când trebuie camere speciale. De asemenea, permit flexibilitate în cazul în care este necesar un software avansat de management video.
Sistemul de supraveghere ar trebui să poată comprima cât mai eficient filmările transmise către dispozitivul de înregistrare. Compresia video permite reducerea cerințelor de lățime de bandă a rețelei și creșterea capacității de stocare video a reportofonului. Mai mult, face și încărcarea video înregistrată mai rapidă atunci când echipa de securitate trebuie să parcurgă filmarea în cazul în care lucrurile de la birou merg prost. Cele mai utilizate tehnologii de compresie pentru videoclipurile HD sunt H.264 și H.265.
Ultimele aspecte de care trebuie ţinut cont la achiziţionarea unei camere de supraveghere sunt preţul şi garanţia, raportate la caracteristici şi beneficiile pe care le oferă. Dacă bugetul este mic, s-ar putea să fie necesare compromisuri cu privire la unele funcții, dar nu și la lucruri importante precum calitatea construcției camerei, calitatea cablurilor și calitatea dispozitivului de stocare.
Asigură-te că sistemele de supraveghere au o garanţie de cel puţin un an şi, dacă ai posibilitatea, cumpăra garanţia extinsă. De asemenea, ține cont de costul de viață al sistemului, deoarece unele sisteme pot fi mai ieftine de cumpărat, dar vor avea o serie de probleme cu software-ul / firmware-ul și vor necesita servicii și asistență mult mai des.
DABSTORE are probabil cea mai mare ofertă de supraveghere video din România şi, dacă ai o afacere pe care vrei să o securizezi şi să îi creşti rentabilitatea, aici vei găsi exact ceea ce ai nevoie pentru a intra în legalitate.