Reacționând la scandalul ce a adus în văzul tuturor dependența dată de rețeaua Instagram și efectele foarte nocive asupra tinerilor, proprietarul Meta anunța în luna noiembrie o funcție numită Daily Limit, care reamintea utilizatorilor să „ia o pauză”, dacă petrec prea mult timp în aplicație.
În mod complet naiv pentru compania lui Mark Zuckerberg, cumva, funcția menită să oprească spirala căderii în depresie a utilizatorilor Instagram, prin limitarea în mod conștient a timpului petrecut pe platformă a, mers „prea departe” dacă ne raportăm la interesul de business companiei-mamă. Având la dispoziție opțiuni precum limitarea la 10 minute pe zi a timpului petrecut pe platformă, utilizatorii chiar „riscă” să se-și vindece dependența de Instagram, eventual, migrând apoi către alte platforme. În mod ironic, pe lista alternativelor care în prezent sunt considerate mai puțin nocive intră și rețeaua TikTok.
Șeful Instagram spunea atunci că a colaborat cu experți din afara companiei pentru a dezvolta funcția „Daily Limit”, planul fiind de a-i testa eficacitatea cu un mic procent de utilizatori, stabilind care sunt beneficiile oferite.
Încercând să prevină continuarea exodului de utilizatori deja confirmat în rețeaua Facebook, Instagram a crescut fără avertisment limita „minimă” pentru timpul petrecut platformă la 30 de minute zilnic. Mai mult decât atât, aplicația agasează cu mesaje de notificare utilizatorii care poate că s-au obișnuit deja cu „regimul” de 10 minute, solicitând bifarea noii limite de timp.
În continuare, limita superioară trasată între utilizare rezonabilă și obsesivă a Instagram este stabilită la 3 ore. Desigur, așa cum activarea setării Daily Limit este pur opțională și trebuie să pornească de la preocuparea utilizatorilor cum că petrec prea mult timp pe platformă, tot la fel de ușor poți și dezactiva limita respectivă, rămânând să decizi singur când este cazul să mai iei o pauză de Instagram.
Potrivit unei unui studiu comandat chiar de Facebook, dar cumva publicat integral pe internet, pentru ”un procent semnificativ al tinerilor utilizatori” dar mai ales în cazul tinerelor adolescente, platforma Instagram are un puternic impact negativ asupra sănătății mintale, prin accentuarea stărilor de anxietate și depresie. Totodată, studiul a arătat și că Instagram înrăutățește problema imaginii de sine pentru o treime dintre adolescente, prin confruntarea sistematică a propriei imagini cu cea idealizată (photoshopată) a vedetelor Instagram.