În ultimii doi sau trei ani, evoluția smartphone-urilor în zona high-end a fost destul de lentă. Sigur, fiecare model în parte a venit cu promisiunea unui procesor mai performant, a unor camere mai bune sau a unor funcții software noi, care să îmbunătățească experiența de utilizare. Iar același lucru face și Galaxy S22 Ultra, oferind cam tot ceea ce are mai bun industria de smartphone-uri, într-o carcasă de sticlă și aluminiu, cu mențiunea că anul acesta vine cu puțin mai mult decât ne-am fi așteptat de la un simplu upgrade incremental. Este S22 Ultra revoluționar? Probabil că nu. Dar cei care vor alege acest model vor fi cu siguranță extrem de mulțumiți de ceea ce are de oferit.
Am scris încă de la anunțul seriei Galaxy S22, iar reprezentanții Samsung au și recunoscut că noul model S22 Ultra este un model care încearcă să îmbine tot ceea ce ofereau modelele S și Note din trecut într-un singur dispozitiv. Eu aș argumenta însă că Note a fost întotdeauna o serie cumva complementară pentru dispozitivele S, oferind în marte parte același hardware, cu o carcasă puțin diferită și un S-Pen integrat. Iar fix asta este și S22 Ultra față de S22 și S22+: un telefon care folosește aceeași bază hardware, care vine cu niste elemente în plus și cu un design diferit.
Astfel, liniile rotunjite pe toate părțile, tradiționale pentru modelele S, sunt înlocuite cu niște linii ceva mai drepte pe S22 Ultra. Ultima dată când am văzut acest design a fost în toamna lui 2020, când Samsung lansat Galaxy Note20 Ultra (review), modelul S22 de față fiind un adevărat succesor penru acesta, din toate punctele de vedere.
De la ecranul ușor curbat la margini, la modul în care sunt dispuse camerele foto pe spatele dispozitivului și chiar felul în care S-Pen-ul se introduce în carcasă, este clar că există o continuitate între cele două dispozitive. Chiar și dimensiunile mari, greutatea ridicată și felul în care telefonul se simte în mână aduce aminte de ultimul model vândut sub numele Note. Dar Note era de fapt doar atât: un nume. Ceea ce reprezenta Note20 Ultra în 2020 și ceea ce reprezintă și S22 Ultra de astăzi este însă același lucru: cel mai bine dotat smartphone din piață.
Pentru unii, Galaxy S22 Ultra este prea mare, acesta fiind cam tot timpul un telefon de utilizat cu două mâini. Nici faptul că este foarte rotunjit pe margini nu ajută, fiind un telefon pe care îl poți scăpa dacă nu ești foarte atent. Samsung nu oferă în pachet o husă, deci dacă știi că ai emoții atunci când folosești un telefon mare cu o singură mână, probabil că acesta va trebui să fie primul accesoriu pe care îl cumperi pentru el. Dar Samsung nu mai oferă nici o protecție pentru ecran instalată din fabrică, iar încărcătorul și căștile au dispărut de pe modelele de top încă de anul trecut.
Din fericire, S22 Ultra promite să fie cel mai rezistent telefon produs până acum de Samsung, oferind un aliaj de aluminiu mult mai rezistent pentru ramă și cea mai nouă și mai puternică sticlă de la Corning: Gorilla Glass Victus+, care se găsește doar pe modelele S22 de la Samsung momentan. Testele de rezistență sugerează însă că ar trebui totuși să protejați telefonul, în ciuda acestor materiale îmbunătățite. Având în vedere prețul dispozitivului și costurile de reparație, o secundă de neatenție te poate costa mult.
Cu toate acestea, nu pot să nu recunosc că Galaxy S22 Ultra se simte foarte bine în mână. Telefonul este rece la atingere, este greu și are o textură mată foarte plăcută pe partea din spate, care nu atrage ușor amprente. La fel ca Galaxy Note20 Ultra, acesta conferă senzația de telefon „bărbătesc”, însă liniile ceva mai simple, de data aceasta, îl pot recomanda drept un telefon „unisex”. În locul unei „insule” mari și impunătoare în jurul camerelor, avem acum doar inele metalice pentru fiecare obiectiv în parte și unul pentru senzorul laser. Lipsa unui „camera bump” este binevenită, însă cei cu OCD nu vor putea răsufla ușurați. Camerele tot ies în relief destul pentru a lăsa telefonul să se balanseze pe o suprafață plată atunci când este apăsat în colțul opus. O husă rezolvă și această „problemă”, dar poate face telefonul și mai mare decât este deja.
An de an, flagship-urile Samsung au cele mai bune ecrane de pe piață, iar Galaxy S22 Ultra nu face excepție de la această regulă. Totuși, îmbunătățirile sunt parcă mai mici decât în trecut. Deja Galaxy S21 Ultra avea un ecran excelent, cu rezoluție QHD+, refresh rate la 120 Hz pe tehnologie LTPO, cu luminozitate foarte înaltă. Astfel, ecranul de pe S22 Ultra este mai bun mai degrabă pe hârtie, oferind acum posibilitatea de a varia între 1 și 120 Hz, față de un minimum de 10 Hz anul trecut, în timp ce ecranul este cu 200 nits mai luminos, la o valoare maximă de 1700. Nu cred că avea cineva probleme cu S21 Ultra în soare puternic și nu va avea nimeni astfel de probleme nici cu Galaxy S22 Ultra.
Atunci când vine vorba despre performanțe, acesta este cu siguranță cel mai bun ecran de pe un smartphone, însă nu pot să nu „trag” puțin Samsung de urechi pentru câteva stângăcii pe partea software. Compania a revenit la o practică pentru care a mai primit critici în trecut: deși avem de a face cu un ecran cu rezoluție QHD+, acesta este configurat din fabrică pe rezoluție Full HD+. Probabil că Samsung face asta pentru a asigura o autonomie mai bună, însă dacă rezoluția QHD este atât de „pretențioasă”, de ce mai există un astfel de ecran pe telefon? Desigur, la 6,8”, rezoluție Full HD este de ajuns, dar plătești pentru un ecran QHD, pe care Samsung nu vrea să îl folosești la capacitate maximă, aparent. Măcar este configurat pe modul „adaptiv” implicit, care permite ecranului să urce până la 120 Hz.
Apoi, scăderea la 1 sau chiar 10 Hz este doar în specificații, întrucât în utilizare normală nu am văzut nicio situație în care ecranul să scadă sub 24 Hz. Dacă ar fi permis variația până la minimum posibil, probabil că am fi văzut și o autonomie îmbunătățită. Poate că situația se va rezolva cu un update software. La momentul redactării acestui review însă, telefonul nu permite ecranului să scadă până la 1 Hz, în ciuda faptului că specificațiile hardware permit asta.
Ultimul punct pe care aș dori să îl adresez la capitolul display este faptul că Samsung a lansat telefonul cu un bug enervant, pe care compania a promis deja că îl va corecta din software. Telefonul vine configurat pe rezoluție Full HD și mod de afișare „vivid” cu celebrele culori suprasaturate caracteristice Samsung, dar dacă schimbi pe QHD și pe mod „natural”, ecranul începe să afișeze niște artefacte de imagine deranjate în anumite situații. Eu am întâlnit doar pe lock screen atunci când încercam să îl deblochez cu senzorul de amprentă. Problema este deja confirmată de mai mulți utilizatori și pare să apară doar în aceste condiții. QHD și „vivid” pare să fie OK, iar în rezoluțiile mai scăzute nu am întâmpinat probleme.
Când vine vorba despre performanță, telefoanele Samsung din Europa, sunt considerate de publicul larg inferioare variantelor livrate în SUA. Asta pentru că folosesc procesoarele proprietare Exynos în locul alternativelor de la Qualcomm. În 2022, diferențele între aceste variante ar putea fi însă cele mai mici de până acum, întrucât modelul Exynos 2200 are o configurație aproape identică cu cea a lui Snapdragon 8 Gen 1. Neavând însă un model de SUA la dispoziție, este greu de zis dacă situația stă chiar așa. Totuși, comparativ cu singurul alt telefon testat cu noul Snapdragon, Exynos rămâne semnificativ în urmă la anumite capitole.
Față de Exynos 2100 însă, testat anul trecut pe Galaxy S21 „standard”, telefonul pare să ofere un aport de performanță foarte bun. Testele pe care le-am realizat sugerează că avem de a face cu un GPU cu performanță cu 50% mai înaltă. Scorurile în AnTuTu, 3DMark și PCMark sunt foarte bune, însă în GeekBench am văzut câteva probleme. În primul rând, în single-core, Exynos nu a reușit să treacă de 1.000 de puncte nici anul acesta. În multi-core, se apropie de 4.000 de puncte, însă nu de ajuns pentru a depăși chiar și modele de procesoare din 2021.
Pe lângă toate aceste teste mai mult „teoretice”, în practică, chipset-ul se comportă asemeni oricărui chipset de top din ultimii câțiva ani: performanță susținută fără probleme în majoritatea cazurilor de utilizare, atât timp cât nu vorbim despre jocuri video foarte solicitante. Stress test-ul 3DMark sugerează că performanța poate scădea până la jumătate în jocuri, dar adevărul este că nici majoritatea jocurilor nu vor taxa atât de grav telefonul, întrucât nu sunt realizate pentru a consuma atât de multe resurse.
Scăderea performanței în aplicații foarte solicitante ar sugera o răcire neconformă, însă, de fapt, Galaxy S22 Ultra pare să aibă un sistem destul de bine gândit, care disipă căldura pe ambele părți ale dispozitivului. Sigur, se va simți foarte cald atât pe spate, cât și pe partea frontală, dar nu „frige” așa cum am văzut pe Galaxy Note20 Ultra, în urmă cu aproape doi ani.
Trebuie să recunosc faptul că nu mă așteptam la autonomie foarte mare din partea lui Galaxy S22 Ultra, în urma experiențelor din trecut cu telefoanele Samsung din gama high-end. În timp ce concurența poate asigura cam două sau mai multe zile de utilizare la o singură încărcare (iPhone 13 Pro Max, de exemplu), Samsung poate să asigure pe cel mai performant telefon al său doar o zi și jumătate. Adică vreo 5-6 ore cu ecranul pornit, setat pe rezoluție QHD+. Ceea ce nu este rău, dar nici impresionant, iar pentru a economisi baterie, ai opțiunea de a scădea rezoluția.
Pentru că telefonul nu este livrat cu un încărcător în pachet, va trebui să cumperi unul separat. Eu am folosit un încărcător de iPhone de 20W. A durat semnificativ peste o oră o încărcare completă. Samsung vinde încărcătoare de 25 și 45W, dar testele independente arată că nu este o diferență semnificativă între între acestea, în ciuda diferenței de putere.
În mod normal, un acumulator mare, de 5.000 mAh ar putea fi un avantaj al unui smartphone, dar, în cazul de față, mai ales când îl folosești pe rezoluție înaltă, faptul că autonomia nu este grozavă și că încărcarea durează destul de mult, poate fi un dezavantaj. Apple și Samsung refuză să adopte tehnologiile de încărcare mai noi, iar telefoanele lor, chiar dacă sunt cele mai populare și apreciate din piață, sunt cu mult în urma concurenței la acest capitol.
La nivel software, Samsung se prezintă așa cum a făcut-o în ultimii ani pe fiecare smartphone cu One UI. Ajuns la versiunea 4.1, bazat pe Android 12, software-ul Samsung este în mare parte neschimbat de la ultima întâlnire cu el, pe Galaxy S21 FE.
Singurele diferențe față de versiunea de acum o lună ar fi integrarea funcțiilor pentru S-Pen, precum realizarea de notițe rapide, realizarea rapidă de screenshot-uri și adnotarea lor, sau controlul de la distanță al camerei cu ajutorul stylus-ului. Aceste capabilități pot fi utile pentru cei care au nevoie de ele, însă eu, personal nu le-am folosit niciodată și nici nu cred că le-aș folosi, chiar dacă aș folosi zilnic un telefon cu stylus. E bine însă că poți ascunde stylus-ul în telefon și poți uita de el complet, dacă nu îl folosești. Unii ar fi preferat probabil o baterie mai mare în locul acestuia la interior, însă el vine acum ca un bonus, întrucât S21 Ultra de anul trecut nu avea un stylus și totuși avea o baterie la fel de mare.
Ce oferă însă Samsung și nu vedem la niciun alt producător de smartphone-uri cu Android, este o perioadă de suport software extinsă la 4 ani pentru actualizări de sistem și cinci ani de actualizări de securitate. Galaxy S22 Ultra este lansat cu Android 12, deci vom vedea pe acest model și lansarea versiunii Android 16. Nici măcar Google nu promite atât de multe actualizări pentru Pixel 6, telefon lansat în urmă cu doar câteva luni, tot cu Android 12.
Și că tot vorbim despre stylus, pe lângă funcțiile lui speciale, nu pot să nu remarc îmbunătățirea pe care Samsung a reușit să o facă de la o generație la alta. La momentul anunțului, nu eram tocmai convins că scăderea timpului de răspuns la 2,8 ms ar fi ceva perceptibil, însă după ce l-am testat timp de câteva minute, trebuie să recunosc că am fost impresionat. Senzația este ca atunci când scrii pe hârtie, fără nici cea mai mică întârziere față de mișcarea degetului.
Samsung spune că a redus timpul de răspuns folosind un algoritm care poate să prezică următoarea mișcare a stylus-ului. Indiferent care este metoda, rezultatul este foarte bun, iar cei care scriu multe notițe de mână, sau care vor desena pe Galaxy S22 Ultra vor aprecia cu siguranță acest lucru.
Din păcate, Samsung încă folosește senzorii de amprentă cu ultrasunete de la Qualcomm, care, deși au fost mult îmbunătățiți față de cum erau inițial, tot mi se pare că deblocarea este mai lentă decât la multe dintre telefoanele care folosesc senzori optici. Din fericire, senzorii cu ultrasunete sunt mai siguri, așa că măcar primești ceva pentru viteza mai mică. Măcar acuratețea senzorului este mult mai bună, fiind greu să pui degetul într-o poziție în care nu este recunoscut. Și dacă viteza te interesează mai mult decât securitatea, recunoașterea facială este deblochează telefonul instant de fiecare dată.
Probabil că nu mai are sens să menționez faptul că difuzoarele stereo de pe Galaxy S22 Ultra sunt unele dintre cele mai bune de pe un flagship de pe piață, comparabile (și poate chiar puțin mai bune) cu cele de pe iPhone. Volumul maxim nu este atât de tare încât să fie deranjant sau să distorsioneze, iar frecvențele sunt bine balansate și separate. Fiind un telefon mobil, nu am pretenții să ofere bas puternic, însă măcar încearcă să redea frecvențele joase cu succes, la un nivel mai bun decât m-aș fi așteptat de la difuzoare atât de mici. Sunetul completează astfel experiența la nivel înalt de consum de conținut multimedia.
Camerele foto de pe smartphone-uri sunt în general adevărate provocări pentru producători în gama high-end, aceștia încercând să pună camere cât mai performante într-un spațiu cât mai mic. Dintre toți producătorii de pe piață, Samsung reușește de câțiva ani deja să ofere cea mai completă selecție de camere, iar Galaxy S22 Ultra continuă în această direcție. Chiar dacă pe hârtie nu par să fie diferențe între modelul de față și cel de anul trecut, în realitate vedem un upgrade semnificativ la toate capitolele.
Avem din nou un sistem cu patru camere: wide de 108 megapixeli, ultra-wide de 12 megapixeli, alături de două zoom-uri optice, 3x și 10x, fiecare de 10 megapixeli. Nu este un sistem tocmai „nou”, însă camerele au fost îmbunătățite atât la nivel hardware, cât și la nivel de procesare.
După ce am folosit și iPhone 13 Pro Max și Huawei P50 Pro, pot spune lejer că Samsung oferă o performanță comparabilă cu acestea în majoritatea situațiilor pe Galaxy S22 Ultra. Totuși, modelul de față vine cu câteva avantaje față de acele modele, dar și cu mici dezavantaje la capitolul software.
Când vine vorba despre camera principală, aceasta este una dintre cele mai bune de pe piață. Cadrele sunt foarte luminoase și bine expuse, cu un balans bun și culori naturale, cât și cu o plajă dinamică excelentă. Nu prea reușești să dai peste cap capturile lui S22 Ultra în lumină naturală, nici atunci când soarele bate direct în obiectiv. Camera ultra-wide este de asemenea una dintre cele mai bune din piață, însă capabilitățile sale de macro nu sunt tocmai la nivelul iPhone 13 Pro, de exemplu. Schimbarea pe camera macro pare aleatorie, iar focalizarea este lentă și necesită ceva mai multă distanță de subiect.
Camerele cu zoom sunt însă excelente, atât la 3x, cât și la 10x. Ba chiar am fost impresionat de rezultatele de până la 30x, care sunt cât se poate de utilizabile, chiar dacă vorbim despre un zoom hibrid, atins prin procesare de imagine. La 100x, majoritatea cadrelor sunt foarte slab redate, fiind mai apropiate de picturi în ulei decât de fotografii digitale. AI-ul nu poate aproxima foarte bine detaliile dacă nu există destulă informație. Totuși, dacă este un capitol la care Samsung Galaxy S22 Ultra este cu adevărat „campion” la capitolul fotografie, acela este zoom-ul. Odată ce descoperi că te poți baza pe un zoom mare de genul 10x sau chiar 20-30x, începi să observi mai multe lucruri pe care le poți capta cu telefonul, senzație pe care nu o ai pe un alt dispozitiv concurent. Practic, S22 Ultra „eliberează” încă o posibilitate creativă, ceva la care nu m-aș fi așteptat. Ultima dată când am testat un zoom extins de la Samsung a fost pe Galaxy Note20 Ultra, iar rezultatele la momentul respectiv erau doar „OK”.
Modul portret a fost îmbunătățit, iar Samsung se laudă că poate distinge chiar și un fir de păr pentru a separa subiectul de fundal. Chiar dacă se poate simți o îmbunătățire, rezultatele nu sunt nici pe departe perfecte. Totuși, acesta este unul dintre cele mai bune astfel de moduri de fotografiere din piață, cu mai puține artefacte și greșeli decât întâlnim pe iPhone, de exemplu.
Modul nocturn a fost și el în sfârșit actualizat pentru captură mai rapidă, dar numai pe camera principală. Camera ultra-wide oferă în continuare expunere lentă și rezultate doar de medie, în timp ce camerele cu zoom rareori sunt folosite pe timp de noapte. Trebuie să „păcălești” telefonul că e un nivel de lumină ridicat pentru a capta fotografii pe night mode cu camerele cu zoom. De obicei însă, sunt doar „crop-uri” de pe camera principală. Sugerez să nu faceți fotografii cu zoom pe timp de noapte cu acest telefon decât în situații „de urgență”.
Dar ceea ce nu mi se pare că poate fi scuzat la Galaxy S22 Ultra în 2022 este întârzierea capturii foto. Acesta este probabil cel mai lent dintre flagship-urile de pe piață, captura fiind realizată uneori chiar și la o secundă după declanșare. Atunci când ai subiecți care se mișcă constant, precum copii sau animale de companie, acest „lag” al camerei poate să devină foarte frustrant și să ducă la pierderea unor momente cheie.
La capitolul filmare, Samsung încă nu a reușit să aducă tehnologia SuperSteady de stabilizare pe rezoluție 4K, deci rămâne limitarea la 1080p. De asemenea, filmarea în 8K este în continuare doar la 24 de cadre pe secundă, chiar dacă companiile concurente oferă și opțiunea de 30 de cadre pe secundă. Personal, m-aș limita la 4K la 30 de cadre pe secundă pe acest telefon, întrucât aceasta este rezoluția care este compatibilă cu toate cele patru camere, iar trecerea între ele este foarte plăcută, întrucât nu sunt evidente diferențele majore de culori la tranziția între ele.
Calitatea filmărilor este la un nivel înalt, probabil chiar cel mai înalt de pe platforma Android în acest moment, oferind și multe opțiuni, multe camere, formate video, rezoluții și framerate-uri. Doar nu încercați să filmați ceva în cel mai rapid mod de slow motion (super slow-motion). Rezoluția este prea slabă, iar problemele din trecut cu timpul de captură rămân valabile și pe acest model.
Galaxy S22 Ultra este evoluția naturală a smartphone-ului Samsung din gama superioară. Acesta adună toate capabilitățile pe care compania le-a oferit în trecut pe modelele S și Note și le integrează într-un singur corp bine construit, foarte plăcut în utilizare și foarte performant. Sigur, nu este un telefon perfect, având la rândul său mici neajunsuri, în special la capitolul autonomie.
Totuși, dacă vrei în 2022 să ai cel mai „complet” telefon din piață, singurul cu un stylus integrat, cu cel mai luminos ecran, cea mai complexă cameră și cel mai nou procesor Samsung (primul cu GPU de la AMD), acesta este telefonul pentru tine. Dacă ți se pare prea mare și prea scump, multe dintre avantajele lui Galaxy S22 Ultra sunt disponibile și pe variantele S22 și S22+.
Samsung începe astfel anul 2022 în forță, oferind un nou „model” de urmat pentru telefoanele premium din piață. Chiar dacă probabil că acesta va fi întrecut la anumite categorii punctuale, cum ar fi camera, sau procesorul, sunt slabe șanse să vedem în următoarele zece luni un telefon care să includă toate tehnologiile lui Galaxy S22 Ultra într-un singur dispozitiv care să îl întreacă la mai multe capitole.