Odată cu invazia forțelor ruse în țara vecină Ucraina, accesul liber la internet și fără posibilitatea cenzurii a revenit pe lista scurtă a „privilegiilor” asociate cu însăși noțiunea de libertate. Lansată tocmai cu promisiunea democratizării accesului liber și neîngrădit la internet, Starlink, cea mai expansivă rețea de internet prin satelit a momentului își anunță extinderea serviciilor pe teritoriul Ucrainei, rămânând doar ca hardware-ul necesar să ajungă la viitorii beneficiari.
Deși se bazează pe sute de sateliți, modul în care rețeaua Starlink a fost concepută nu permite simpla activare a serviciului, în orice locație de pe Pământ unde semnalul poate fi recepționat. În schimb, pentru ca serviciul să funcționeze conform fișei tehnice este nevoie de un număr generos de sateliți care să traverseze cerul în mod permanent, asigurând vizibilitate directă către cu cel puțin un nod de conectare, în orice moment al zilei. Potrivit viziunii inițiale, ar fi nevoie de 30000 micro-sateliți pentru obținerea și susținerea vitezelor de nivel broadband, actuala rețea de aproximativ 2000 de sateliți oferind doar acoperire parțială a serviciului.
Din fericire, chiar și nivelul actual de acoperire Starlink este suficient pentru a permite conectarea la internet de aproape oriunde în lume, principalul neajuns fiind posibilitatea deconectării intermitente, pe măsură ce antena caută noduri de conectare adecvate.
Vestea bună pentru locuitorii din Ucraina este că actuala infrastructură de acces la internet nu se află sub umbrela aparatului de cenzură al Rusiei, riscând doar perturbări locale și temporare ale serviciului. Vestea proastă este că echipamentele necesare pentru conectarea la rețeaua Starlink sunt produse în SUA și ajung cu dificultate la eventualii beneficieri. Mai departe, experiențele mărturisite din alte regiuni ale lumii arată că instalarea acestor antene la loc vizibil poate fi în sine o dovadă de curaj, eventualii temerari riscând oricând vizite surpriză pentru „verificarea” semnalului TV.