Președintele din Ucraina, Volodimir Zelenski, a cerut în repetate rânduri instituirea unei zone fără zbor (no-fly zone) deasupra țării sale, dar unii experți nu cred că aceasta este o idee bună.
„Putem învinge agresorul dacă aliații vestici își fac partea lor”, a spus șeful statului ucrainean.
Această măsură a mai fost impusă în alte conflicte, dar în războiul actual dintre Ucraina și Rusia ar putea duce la un conflict nuclear, spun unii analiști și experți.
O zonă fără zbor interzice tuturor avioanelor militare să intre într-un anumit spațiu aerian stabilit, pentru a proteja civilii de atacuri aeriene în timp de război. În mod normal, măsura este impusă de o organizație internațională, precum NATO, sau de un grup de țări, care fac poliție aeriană în zona respectivă.
Howard Stoffer, profesor de studii internaționale la University of New Haven, spune că măsura va duce la confruntări între aeronavele americane și cele rusești. „Dacă cineva este în zona respectivă nu îl poți pur și simplu alunga, ci trebuie să îl dobori”, a explicat el.
Citește și: Elon Musk îi învață pe ucraineni cum să protejeze antenele Starlink de atacurile rușilor
„Ar însemna ca armata SUA să doboare avioane, avioane rusești”, a declarat și purtătoarea de cuvânt a administrației de la Casa Albă, Jen Psaki, pentru MSNBC.
Zone „no-fly” au mai fost impuse în 2011 în Libia, în 1991 în Irak sau în 1993 în Bosnia şi Herţegovina. Statele respective nu au, însă, arme nucleare, potrivit lui Stoffer. El crede că o zonă fără zbor în acest conflict ar fi cea mai rapidă modalitate prin care s-ar declanșa un război între SUA și Rusia.
În schimb, statele NATO au oferit Ucrainei arme antiaeriene performante, precum rachete Stinger, dar și aeronave pentru atac la sol, precum dronele Bayraktar TB2.
Unii membrii ai Congresului american doresc, însă, instituirea unei zone fără zbor deasupra Ucrainei. Adam Kinzinger, membru al Camerei Reprezentanților, crede că măsura ar asigura o luptă dreaptă în acest conflict.
Sursa: ABC News