Microsoft a anunțat două noi aplicații ce vor fi oferite gratuit utilizatorilor Windows 11. Este vorba de un editor video derivat din aplicația comercială Clipchamp, recent achiziționată de companie și o suită numită Microsoft Family, care de fapt centralizează unele setări din vechiul Control Panel.
Incluse deja cu cea mai recentă versiune Windows 11 Insider Preview (build 22572), distribuită prin Dev Channel, cele două aplicații vor fi cel mai probabil integrate și cu următoarea revizie majoră de a sistemului de operare, numită Windows 11 22H2 și programată pentru lansare în a doua jumătate a anului în curs.
Microsoft a achiziționat Clipchamp în 2021, o mică aplicație de editare video accesibilă direct din browser-ul web, dezvoltată pentru a concura aplicația Microsoft Video Editor preinstalată cu edițiile Windows 10 și Windows 11. Acum, Clipchamp va deveni aplicația implicită pentru editare video. Disponibilă utilizatorilor Windows 11, aplicația oferă câteva atuuri importante, precum un timeline care permite derularea înainte-înapoi în clipul video, cu opțiune pentru decupare și adăugare de conținut, prin inserarea de secvențe din alte clipuri video. Însă piesa de rezistență este accesul la o colecție uriașă de la o colecție de peste un milion de videoclipuri fără drepturi de autor, piese audio și imagini care pot fi adăugate la videoclipuri. Există chiar și un generator de text-to-speech alimentat de Azure, permițând adăugarea de comentarii în peste 70 de limbi.
Moștenit de pe vremea lui Windows XP, Control Panel era până de curând locația centrală unde poți găsi majoritatea setărilor Windows. Având în vedere gradul foarte mare de centralizare a diferitelor funcții Windows în Control Panel, înlocuirea acestuia cu interpretarea modernă, denumită pur și simplu Settings, a presupus o muncă titanică din partea programatorilor Microsoft, care continuă și în ziua de astăzi. Drept dovadă, vechiul Control Panel este prezent și în Windows 11, putând fi accesat prin simpla tastare a numelui în bara Quick access a File Explorer.
Adusă în completarea funcționalității oferită deja de meniul Settings, noua aplicație Microsoft Family preia de fapt rolul aplicației Family Safety pe care Microsoft a lansat-o în 2020, alături funcționalitatea versiunii pentru consumatori a aplicației Microsoft Teams, contopite într-o aplicație Windows încorporată. Astfel, vei putea folosi aplicația Microsoft Family pentru a seta limite pentru copii, referitor la timpul de folosire al dispozitivului, pentru a stabili restricții asupra anumitor categorii conținut și chiar urmări deplasările acestora, cu ajutorul coordonatelor preluate de pe dispozitivele smartphone asociate.
Un aspect interesant este că aplicația Microsoft Family va fi preinstalată doar pe sistemele cu Windows 11 Home, cei care folosesc versiunea Pro primind doar opțiunea de a o instala ca și aplicație separată, disponibilă în Microsoft Store.