UPDATE 22.03.2022: În ciuda faptului că a pus intenționat două slot-uri pentru SSD-uri, se pare că Apple a decis să continue să ia decizii care contrazic prezența hardware a acestor componente. Conform YouTuber-ului Luke Miani, cel de-al doilea slot SSD este dezactivat din software, iar conectarea unui SSD pe acel port nu are niciun efect.
Poate că acest slot va fi activat în viitor în urma unui update software, sau poate că Apple va oferi upgrade-uri de stocare utilizatorilor în service-urile sale. Cert este că momentan, va trebui să îți configurezi Mac Studio cu necesarul de stocare de la început, pentru că nu vei putea adăuga intern un alt SSD.
Articolul original: Computerele Apple cu procesoare M1 lansate din 2020 și până în prezent nu prea oferă multe opțiuni de upgrade. În afară de Mac Pro, care este un computer desktop de tip tower, realizat special pentru a fi modificat și îmbunătățit în timp, toate modelele MacBook, iMac, sau Mac Mini disponibile la vânzare au procesoarele, memoria RAM și stocarea integrate pe placa de bază. Se pare însă că Apple are în plan posibilitatea de upgrade pentru anumite componente, primul pas fiind făcut cu noul Mac Studio, care pare că oferă posibilitatea de a schimba unitatea de stocare.
Acum că Mac Studio a ajuns pe mâinile utilizatorilor, unii dintre ei au început să „disece” carcasa micului computer profesional. Se pare că Apple nu prea își dorește ca aceștia să acceseze interiorul cutiei, ascunzând șuruburile sub un suport din cauciuc lipit de carcasă, însă procesul de dezasamblare nu este tocmai complicat. Mac Studio pare să fie un computer destul de modular atunci când vine vorba despre sursa de curent și alte câteva componente, în ciuda faptului că nu vei găsi piese de schimb la vânzare prea curând pentru el.
Surprinzător este însă faptul că, deși pe site-ul Apple scrie clar că stocarea nu poate fi îmbunătățită odată ce computerul este configurat și livrat, există o unitate fizică de stocare care poate fi scoasă. Mai mult decât atât, pe lângă slot-ul în care se regăsește SSD-ul standard, există pe partea cealaltă, un alt port simetric, care poate găzdui încă un SSD de acest gen. La prima vedere, se pare că SSD-ul folosit de Apple nu include și memorie RAM onboard, iar formatul SSD-urilor nu este unul standard, precum M.2.
Apple folosea SSD-uri pe un format proprietar și pentru ultimele MacBook-uri care permiteau upgrade-uri, cele de dinainte de 2016, iar anumite companii au reușit să dezvolte astfel de soluții neoficiale pe care utilizatorii le puteau instala acasă, fără a plăti „taxa Apple” pentru service și upgrade.
Din păcate, aici se opresc posibilitățile de upgrade ale lui Mac Studio. RAM-ul este integrat direct pe procesoarele M1 Max și M1 Ultra, iar procesoarele în sine sunt lipite pe placa de bază. Până când vor apărea însă SSD-uri pe care să le poți instala în Mac Studio, probabil că soluțiile de stocare externă, precum cele pe Thunderbolt, vor fi cea mai bună opțiune. Asta, desigur pentru cei care au nevoie.
Apple permite configurarea Mac Mini cu până la 8 TB de stocare, însă prețurile sale sunt cel puțin prohibitive. Un upgrade față de SSD-ul standard de 512 GB la 8 TB costă peste 2.000 de euro, adică dublează prețul configurației de bază a computerului.
sursa: Max Tech