Deja, știm că actualele chipseturi high-end, Snapdragon 8 Gen 1 și Exynos 2200, vin cu dezavantaje pe partea de eficiență a bateriei și gestionarea temperaturilor. Vestea cu adevărat proastă este că și Cortex-X3, următorul nucleu de înaltă performanță rezervat pentru Snapdragon 8 Gen 2 și alte chipseturi de top, se anunță cu drept o soluție cu dezavantaje majore pe partea consumului de baterie.
Presupunând că furnizorii de acumulatori nu vor anunța peste noapte inovații majore care să rezolve problema autonomiei limitate a bateriei, este puțin probabil ca următoarea generație de telefoane high-end să facă uitate problemele legate de epuizarea rapidă a bateriei, în condiții de folosire intensivă a dispozitivelor smartphone de ultimă generație.
În termeni de impact asupra consumului bateriei, nucleul Cortex-X1 a performat sesizabil mai bine decât actuala soluție Cortex-X2, pe care Samsung și alți producători smartphone încearcă aproape cu disperare să îl „optimizeze” până la dispariție, din punct de vedere al folosirii reale în aplicații. Așa se face că, exceptând benchmark-uri foarte cunoscute, care contribuie decisiv la cifrele de vânzări prin afișarea de punctaje „stelare”, aproape nicio aplicație uzuală nu este permisă spre a folosi pe deplin puterea de procesare disponibilă măcar la nivel teoretic pe seria de telefoane Galaxy S22. Atât de mare este sacrificiul de performanță decis fără știrea utilizatorilor, încât dezvoltatorul Geekbench a fost nevoit să iasă în față pentru apărarea propriei reputații, anunțând oficial „descalificarea” întregii serii de telefoane Galaxy S22, pe motiv că producătorul falsifică în mod flagrant performanțele arătate utilizatorilor.
Potrivit zvonurilor încă neconfirmate din surse multiple, se pare că și nucleul ARM Cortex-X3 dezvoltat de ARM pentru următoarea generație de chipseturi high-end depășește posibilitățile tehnologiilor de fabricație pe care este bazat. Astfel, folosirea nucleului Cortex-X3 la frecvența intenționată de 3.0GHz ar urma să consume până la 10% din rezerva acumulatorului, într-un scenariu tipic de utilizare intensivă. Sursa citată nu precizează exact despre ce combinație de aplicații este vorba, sau măcar durata de timp, intenția părând mai degrabă de a ilustra într-un mod sugestiv dezavantajele goanei după performanță, în contextul următoarei generații de telefoane high-end.
Vestea bună este că alte aspecte de performanță vor continua să aibă creșteri susținute. Spre exemplu, viteza acceleratorului AI va crește cu peste 100%, comparat actualei generații de chipseturi.
Venind ca o promisiune pe termen ceva mai lung, este rezonabil să credem că nivelul de performanță și eficiență energetică afișat de chipseturile pentru smartphone și tablete se va ameliora în ele din urmă, posesorii de dispozitive relativ recente, care rezistă cu îndârjire tentației de upgrade fiind cei mai câștigați.