Google implementează noi algoritmi de inteligență artificială pentru monitorizarea interogărilor Google Search, încercând să identifice situațiile ”de criză personală” unde căutările par să indice o problemă urgentă pentru utilizatorul respectiv. Planul este de a oferi acestora mai multe rezultate folositoare, în același timp ascunzând selecțiile care ar putea face mai mult rău decât bine.
Spre exemplu, în situația în care o persoană a fost supusă la agresiuni sexuale, tendința de a folosi pe Google Search cuvinte cheie relevante pentru experiența avută (ex. viol, bătaie) în încercarea de a găsi ajutor ar putea returna în schimb link-uri către conținut explicit cu scene de violență și violuri, adăugând la trauma psihologică a victimei. În schimb, sistemul AI botezat MUM ar trebui să detecteze aceste situații, personalizând listele Google Search prin scoaterea în față a link-urilor către site-uri unde victimele abuzurilor pot găsi ajutor, totodată ascunzând conținutul cu adevărat dăunător.
Google precizează sistemul pe cale să fie implementat în cursul săptămânilor următoare va putea detecta o largă varietate de căutări asociate situațiilor de criză personală, precum gânduri de suicid, probleme legate de abuzul de substanțe, abuzuri sexuale, violență domestică, etc. Totodată, motorul bazat pe inteligență artificială este conceput pentru a detecta contextul căutării, ca alternativă la simpla potrivire a cuvintelor cheie, îndreptând utilizatorii către informațiile de care au nevoie în cel mai scurt timp posibil.
Din păcate, ca și orice tehnologe nou introdusă, funcționalitatea va fi disponibilă mai întâi din versiunea Google Search adresată vorbitorilor de limbă engleză, putând dura ceva timp până când modelul AI va fi „antrenat” și pentru procesarea interogărilor făcute în alte limbi de circulație internațională.