Catalogul Play Store a adunat de-a lungul timpului milioane de aplicații, însă doar o mică parte dintre acestea sunt sprijinite în mod activ cu actualizări și îmbunătățiri reale, restul adăugând doar la bagajul de aplicații învechite, ciuruite cu tot felul de bug-uri și vulnerabilități care pot compromite securitatea dispozitivelor.
O bună parte dintre aplicațiile distribuite pe Play Store și păstrate acolo fără a mai primi actualizări sunt pur și simplu clone după alte aplicații populare, păstrate doar pentru a aduce o sursă de venit, cât de mică, pentru așa zișii dezvoltatori care au exploatat lipsa de implicare a Google pentru stoparea acestor practici.
Tehnic vorbind, nici acum Google nu ia măsuri directe pentru curățarea Play Store de, probabil, milioanele de aplicații clonate și căptușite cu prea multe reclame sau funcții pentru colectarea agresivă de informații valoroase despre utilizatori. Potrivit strategiei recent anunțate, acestea vor fi pur și simplu ascunse, lăsând dezvoltatorilor șansa de a le împrospăta, prin actualizări mai mult sau mai puțin consistente, pentru a le readuce în față.
Bariera, mai degrabă cu bătaie lungă, este prezentată de noile versiuni Android. Fiecare nouă lansare Android ridică ceea ce dezvoltatorii numesc nivelul API, un număr care se corelează cu starea platformei Android pentru acea versiune. Noile niveluri API aduc, în mod natural, funcții suplimentare și remedieri de erori, dar ar putea să renunțe, din când în când, la funcțiile existente anterior. Google recomandă dezvoltatorilor să vizeze un nivel minim de API care avansează fiecare lansare. Orice aplicație care se află în urma acestei recomandări este considerată învechită.
Începând cu 1 noiembrie 2022, Google va aplica noi reguli care prevăd excluderea de la căutări a aplicațiilor considerate învechite, fie pe baza versiunilor de API menționate în codul acestora, sau pe baza datei ultimei actualizări. Totodată, aplicațiile respective nu vor mai putea fi reinstalate de utilizatorii care le-au folosit anterior, revizitând secțiunea Not Installed din tab-ul Manage Apps & Device a aplicației Play Store.
Politica definește în mod specific aplicațiile învechite ca fiind cele care vizează un nivel API în termen de doi ani de la cea mai recentă lansare majoră a Android. Când politica respectivă va intra în vigoare la sfârșitul acestui an, Android 13 va fi deja lansat, așa că numai aplicațiile care vizează Android 10 sau 11 și versiuni ulterioare vor îndeplini aceste cerințe.