Un inginer specializat în blockchain-ul Ethereum a fost condamnat la 5 ani de închisoare după ce a ajutat regimul din Coreea de Nord să evite sancțiuni economice cu ajutorul tehnologiilor cripto.
Virgil Griffith, în vârstă de 39 de ani, fost cercetător la Ethereum Foundation, trebuie să plătească și o amendă de 100.000 de dolari.
SUA le interzice cetățenilor săi să călătorească în statul comunist fără permisiune specială. Griffith a ținut o prezentare la Phenian în care a arătat regimului dictatorului Kim Jong-un cum pot fi folosite criptomonedele precum Bitcoin sau Ethereum și tehnologiile blockchain pentru evitarea sancțiunilor impuse de America, potrivit Departamentului Justiției.
„Virgil Griffith nu are o ideologie. Va juca la ambele capete atât timp cât el este în centru. Îl condamn la 63 de luni de închisoare și plata unei amenzi de 100.000 de dolari”, a declarat judecătorul care s-a ocupat de caz, citat de Bitcoinist.
Expertul în cripto este și colaborator al enciclopediei online Wikipedia. Bărbatul a fost arestat în noiembrie 2019 după ce a ținut o prezentare, cu câteva luni mai înainte, la Conferința de Blockchain și Criptomonede de la Phenian.
Citește și: Cum au fost salvate de criptomonede lucrătoarele din industria sexului
Autoritățile federale din Statele Unite îl acuză pe inginer că a oferit ajutor unui regim criminal, care a dezvoltat rachete nucleare ce pun în pericol lumea.
Bărbatul risca să primească maxim 20 de ani de închisoare. El și-a recunoscut, însă, vina și a colaborat cu anchetatorii.
Entitățile care încalcă legea folosesc monedele virtuale pentru tranzacțiile financiare. De exemplu, organizatorii de atacuri de tip ransomware preferă să folosească Monero (XMR), o monedă virtuală cu un grad ridicat de anonimitate și confidențialitate, pentru ca autoritățile să nu le poată lua ușor urma.
Alții „spală” criptomonedele obținute în mod ilicit cu ajutorul unor mixere software. Aceste programe amestecă monede virtuale „murdare” cu cele ale altor oameni. La final, utilizatorii primesc aceeași sumă pe care au băgat-o, dar de obicei într-o altă criptomonedă.
Coreea de Nord a atacat informatic, de-a lungul timpului, mai multe companii din industria cripto, pentru a obține bani. Potrivit unei anchete a ONU, statul comunist a obținut în 2019 și 2010 fonduri în valoare de peste 316 milioane de dolari pe această cale.
Deși popularitatea criptomonedelor a crescut accelerat în ultimii ani, securitatea informatică din domeniu nu a ținut pasul cu ea. Unul dintre cele mai grave atacuri cibernetice din istorie a vizat recent un joc video cripto. Rețeaua blockchain care susține Axie Infinity a fost compromisă de hackeri, care au furat criptomonede în valoare de 625 de milioane de dolari.