După El Salvador, Republica Central Africană este a doua țară din lume care adoptă Bitcoin ca și monedă oficială, consolidând rolul criptomonedelor ca posibilă soluție pentru ținerea pe linia de plutire a economiei țărilor sărace, lovite de inflație scăpată de sub control și corupție generalizată.
Totuși, realitatea de pe teren ar putea să nu se potrivească întocmai cu așteptările factorilor politici care susțin aceste măsuri radicale. Spre exemplu, departe de a fi devenit un instrument de plată universal pentru cetățenii din El Salvador, Bitcoin este în continuare folosit doar de un grup restrâns de companii și cunoscători, populația generală foarte slab educată preferând plățile cash în moneda națională. Iar atunci când populația generală ajunge, de voie sau de nevoie, să apeleze la tranzacții Bitcoin, riscul de a cădea pradă comisioanelor abuzive și înșelătorii este foarte mare.
Revenind la Republica Central Africană, aceasta este una dintre cele mai sărace națiuni ale lumii, dar bogată în diamante, aur și uraniu, legalizarea unui instrument de plată precum Bitcoin ajutând în special grupurile de interese din jurul acestor domenii de activitate, facilitând efectuarea de plăți în siguranță și greu detectabilă, ocolind atât moneda națională expusă devalorizării, cât și tranzacțiile bancare convenționale, care ar putea fi urmărite din afara țării.
Spre exemplu, Republica Central Africană este un cunoscut aliat al Rusiei, Wagner Group, celebra grupare de luptători mercenari ruși acționând ca o veritabilă armată privată, strivind orice posibilă rebeliune împotriva actualei clase politice, strâns conectată la interesele Rusiei.
Oficial, decizia adoptării Bitcoin este tratată ca pe o măsură vizionară, luată de președinție pentru a pune Republica Central Africană pe harta națiunilor dezvoltate ale lumii. În practică însă, mișcarea are toate șansele să atragă din partea națiunilor occidentale și mai multă antipatie la adresa Bitcoin și criptomonedele în general, care s-ar putea concretiza în cele din urmă prin noi măsuri de reglementare și descurajare a acestui spațiu.
Un alt argument care pune la îndoială oportunitatea adoptării Bitcoin ca și mijloc legal de plată este inaccesibilitatea acestui instrument pentru populația generală. Potrivit statisticilor actualizate ultima dată în anul 2019, doar 4% din populația țării deține acces la internet, iar dintre aceștia, și mai puțin știu ce sunt sau cum se folosesc tranzacțiile în criptomonede.