Repetând istoria, Rusia fură din Ucraina mii de tone de cereale, dar și utilajele agricole folosite pentru cultivarea acestora. Doar că strategia bazată pe jaf și distrugere nu prea se potrivește cu realitatea secolului XXI, tractoarele de ultimă generație fiind urmărite prin GPS și dezactivate de la distanță. Totodată, clipuri distribuite pe rețelele de socializare arată convoaie de camioane încărcate până la refuz cu grâne furate din silozuri ucrainene, expunând întregii lumi adevărata strategie a „eliberatorilor” din Rusia.
Furnizate de producătorul american John Deere, utilajele agricole în valoare cumulată de aproximativ 5 milioane de dolari înglobează tehnologii avansate care permit proprietarilor să urmărească în timp real muncile realizate cu acestea, cunoscând în detaliu pe ce terenul s-au desfășurat munci agricole și cât de eficienți sunt operatorii acestora. Nu în ultimul rând, fabricantul echipamentului poate obține în timp real date despre starea de funcționare a fiecărui utilaj, intervenind din timp pentru efectuarea reviziilor și remedierea eventualelor probleme tehnice, înainte ca acestea să scoată din uz echipamentul respectiv. Sistemul perfecționat de John Deere nu este lipsit de controverse. Spre exemplu, proprietarii echipamentelor nu pot interveni personal pentru a-și repara utilajele agricole pe care le au în proprietate, fiind nevoiți să apeleze la serviciile de mentenanță furnizate de producător, la tarifele practicate de acesta. În schimb, există alte avantaje, utilajele computerizate încorporând și sisteme care pot acționa ca și mecanisme antifurt foarte eficiente.
Detectate la peste 1100 km distanță, tocmai în Cecenia, tractoarele John Deere furate din Ucraina au putut fi dezactivate de la distanță, cel mai probabil în mod permanent, prada război a Rusiei devenind numai bună de dus la fier-vechi.
„Când invadatorii au dus cultivatoarele furate în Cecenia, și-au dat seama că nici măcar nu le pot porni, deoarece acesta au fost blocate de la distanță.”
Deși echipamentul ar putea fi casat și vândut pentru piese de către trupele ruse, sursa a spus că în prezent zace inactiv într-o fermă de lângă Grozny.
Melitopol orașul din sud-estul țării de lângă care au fost furate utilajele agricole se află sub ocupație rusă de la începutul lunii martie. Potrivi informațiilor obținute pe surse, armata rusă a jefuit și un muzeu din oraș, sustrăgând de artefacte din aur și până la 2000 de tablouri și artefacte.