OnePlus Nord 2 a fost, din punctul nostru de vedere, cel mai bun telefon al brandului secundar de la Oppo din 2021. Acesta venea cu hardware performant, o construcție de calitate și camere destul de bune pentru prețul său, având puțină concurență reală în piață la acel moment. Totuși, în 2022, zona de 400-500 de euro s-a cam aglomerat, iar OnePlus 10 Pro este ceva mai ușor de recomandat acum decât flagship-ul din 2021. Noul model OnePlus Nord 2T încearcă să repete mișcarea de anul trecut, însă, nu cred că și reușește pe deplin.
În ciuda faptului că avem de a face cu un „refresh”, OnePlus Nord 2T are un design complet schimbat față de varianta Nord 2 din 2021. Din față, cam toate telefoanele arată la fel de câțiva ani, dar spatele este cel care face diferența între modele, iar Nord 2T reușește, cel puțin, să atragă atenția.
Acesta este construit cu un panel din sticlă „soft touch”, similară cu cea de pe OnePlus 10 Pro pe spate, o caracteristică care ar putea recomanda acest dispozitiv pentru gama „mid-range premium”, cu textură mată. Astfel, telefonul nu va aduna amprente, iar, fără husă, este foarte plăcut în utilizare. Aș prefera ca mai multe companii să apeleze la o astfel de textură „moale” pentru capacul de pe spatele telefoanelor.
Insula pentru camere este însă ieșită din comun. Aceasta are o formă pe de-o parte simetrică, cu două cercuri mari, în care sunt integrate camerele și aparent cu două blitz-uri, unul jos și unul sus. Totuși doar unul este de fapt un blitz, celălalt fiind un senzor de lumină, amplasat pe spate. În cercul de jos, însă, camerele nu sunt dispuse simetric. Camera mai mare, ultra-wide, este poziționată cumva în partea de sus, în timp ce camera monocromă de 2 megapixeli, este undeva în partea de jos și puțin în stânga. Este o așezare foarte ciudată, iar insula pentru camere este de dimensiuni foarte mari, fără să ofere obiective sau senzori de performanță foarte înaltă. Cu siguranță însă, va atrage atenția.
Alte elemente ale lui Nord 2 se regăsesc însă și pe Nord 2T. Avem același ecran de 6,4”, același slider pentru profiluri audio deasupra butonului power și aceeași ramă din plastic cu textură lucioasă.
De altfel, și accesoriile din pachet sunt similare. OnePlus Nord 2T vine cu o serie completă de accesorii, de la husa de silicon, bună pentru protecție de bază, la adaptorul de priză SuperVOOC de 80W, la fel de performant precum cel de pe OnePlus 10 Pro. Ecranul vine din fabrică protejat cu o folie din plastic.
Spuneam că display-ul este același de pe OnePlus Nord 2, iar acest lucru este confirmat inclusiv de producător. Același panel de 6,4” de tip AMOLED cu rezoluție Full HD și refresh rate la 90 Hz este folosit aici. Chiar dacă alte telefoane vin cu ecrane la 120 sau 144 Hz, fluiditatea animațiilor este bună chiar și la 90 Hz, atât timp cât hardware-ul poate să asigure performanță bună în meniuri. Un avantaj al ecranelor la 90 Hz este însă consumul redus de energie.
Culorile sunt configurate din fabrică pe modul „Vivid”, dar există și un mod „Natural”, care poate fi configurat manual. De asemenea, senzorul de amprentă de pe OnePlus Nord 2T este unul dintre cele de calitate. Acesta este unul dintre puținele telefoane care nu au dat greș la acest capitol. De asemenea, dacă configurezi recunoașterea facială, sunt șanse mari ca telefonul să se deblocheze înainte să ajungi cu degetul pe senzor.
OnePlus Nord 2T este primul smartphone echipat cu un nou chipset de la MediaTek: Dimensity 1300. Modelul Dimensity 1200 de anul trecut de pe Nord 2 s-a dovedit a fi un model capabil să ofere o experiență foarte bună de utilizare, cu capabilități de gaming înalte, grație unui GPU cu performanțe peste medie.
La prima vedere, am crezut că noul Dimensity 1300 nu oferă un aport important de performanță. Ba chiar din anumite puncte de vedere, în anumite teste, rezultatele au fost mai slabe decât pe modelul de anul trecut. În prezentarea de dinaintea lansării, OnePlus promitea că Nord 2T ar trebui să atingă un scor de 693.000 de puncte în AnTuTu, însă, în practică, inițial, am atins doar în jur de 600.000. Aceste rezultate sunt însă cu doar câteva mii de puncte mai înalte decât cele de pe Nord 2 cu Dimensity 1200.
Ceea ce OnePlus nu a specificat este că oferă în setările de baterie un mod de „performanță înaltă”, care, în consecință aduce și un consum ridicat de baterie. Acesta nu este activat implicit și nici nu pare să fie accesibil ușor prin meniuri rapide, ci doar din setările de baterie. Sper ca pe viitor OnePlus să pună o scurtătură undeva către această funcție. Cu acest mod activ, rezultatele din teste au crescut, realizând astfel o distanță ceva mai mare între cele două generații de cipuri MediaTek.
Vestea bună este că experiența de utilizare este foarte bună chiar și fără „performance mode”. OnePlus Nord 2T are probleme de performanță în utilizare, senzația de fluiditate în animațiile din meniuri și orice tip de sarcină fiind neîntreruptă. La capitolul GPU, acest model ar trebui să ofere performanță dublă față de alte dispozitive din gama sa de preț, echipate cu chipset-uri Qualcomm din seriile 600 și 700. Aceasta este o veste bună în special pentru cei care se joacă pe telefon. Cu modul high-performance activ, telefonul oferă performanță egală sau chiar mai bună decât flagship-uri recente, precum Galaxy S21.
OnePlus Nord 2T are, în mare parte, aceeași baterie de pe Nord 2, un ecran identic și un procesor de performanță apropiată, deci consumul este tot „pe acolo”. Aproximativ două zile între încărcări pentru utilizatorii care nu realizează sarcini foarte complexe pe telefon, sau o zi solidă de baterie pentru utilizatorii mai „hardcore”. Bateria de 4.500 mAh ar trebui să asigure cel puțin 5-6 ore de utilizare cu ecranul pornit setat pe 90 Hz. Consumul poate fi redus prin reducerea frecvenței la 60 Hz.
Încărcarea SuperVOOC la 80W este însă binevenită, putând încărca complet bateria în cam jumătate de oră. OnePlus spune că 67% încărcare ar trebui să îți asigure o zi de utilizare normală. Poți încărca la această capacitate într-un sfert de oră. Astfel, nici nu se simte lipsa unei încărcări wireless care ar fi putut încărcate telefonul încet pe parcursul zilei.
Software-ul OxygenOS, cândva una dintre cele mai apreciate versiuni de Android, este acum considerat o „umbră” a ceea ce a fost anterior. Mie mi se pare că interfața este destul de curată și bine organizată, dar fanii preferau interfața clasică, inspirată de cea de la Google.
Personal, nu am o problemă cu ea, ba chiar mi se pare arătoasă și fluidă în utilizare, chiar și pe hardware considerat „mid-range”. Problema pe care o am este cu elemente proprietare OnePlus, precum sertarul din partea de sus, accesibil din colțul dreapta, despre care am vorbit și în review-u OnePlus 10 Pro. Cei obișnuiți să tragă de acolo pentru notificări sau setări rapide, vor avea o surpriză neplăcută. Din fericire, acest meniu poate fi dezactivat.
Ce pot aprecia însă, este faptul că nu prea avem de a face cu bloatware, iar pe un telefon de 400 și ceva de euro, pot accepta reclama la Spotify din sertarul OnePlus. Singura aplicație preinstalată care nu este de la Google sau OnePlus este Netflix, necesar pentru certificarea HD și HDR a telefonului.
Un capitol la care Samsung încă are avantaj în această categorie de telefoane de medie este însă suportul software. OnePlus promite doar două actualizări de sistem și trei ani de actualizări de securitate pentru Nord 2T.
OnePlus Nord 2T nu este un telefon care tinde spre „premium” doar pentru că are spate din sticlă și performanță peste media din piață. OnePlus a avut grijă să pună și alte componente de calitate, pe care nu le vedem de multe ori pe dispozitive mid-range. Vorbim despre un sistem de vibrații haptic, similar cu ce întâlnim pe telefoanele high-end, cât și difuzoare stereo.
Difuzoarele sunt destul de puternice pentru a oferi un sunet puternic, iar redarea se face chiar și la volum maxim fără distorsiuni. Sunetul redat nu este cel mai „curat” la volum maxim, în special în zona de medii, dar vocile în clipuri video sunt redate destul de clar, în timp ce există și puțin „bas” în timpul redării de muzică, chiar dacă nu unul de impact. Vorbim totuși despre două difuzoare mici fără incinte generoase la interior. Nu am avut OnePlus 10 Pro la îndemână pentru comparație, dar cred că sunetul oferit de OnePlus Nord 2T este destul de similar, din câte imi amintesc.
Studii de piață recente spun că utilizatorii de smartphone-uri pun preț foarte mare pe două aspecte ale telefoanelor. Unul ar fi ecranul, care în cazul lui OnePlus Nord 2T este unul de calitate, chiar dacă nu printre cele mai rapide din piață. Cel de-al doilea este, desigur, camera foto. La acest capitol, OnePlus Nord 2T nu este tocmai cel mai bine „dotat” model pe care l-am testat în ultima vreme.
Telefonul integrează o cameră principală de 50 megapixeli cu stabilizare optică, același pe care l-am întâlnit anterior și pe OnePlus Nord 2, dar și pe OnePlus 9 și 9 Pro. Acesta a oferit rezultate bune anul trecut, iar performanța rămâne cam la același nivel și aici. OnePlus spune că ar trebui să vedem îmbunătățiri datorită procesării AI asigurată de noul procesor Dimensity 1300, dar mie rezultatele mi se par comparabile.
Apoi, avem aceeași cameră ultra-wide de 8 megapixeli. Anul trecut aceasta părea deja depășită, oferind un nivel scăzut de detalii, în special datorită rezoluției mici. Acest senzor nu poate focaliza la distanță mică, deci fotografia macro este scoasă din ecuație. În cele din urmă, OnePlus Nord 2T vine cu un senzor de 2 megapixeli monocrom pentru îmbunătățirea detaliilor și contrastului. Am văzut tehnologie similară încă de la Huawei P9, care folosea o cameră secundară de acest gen pentru îmbunătățirea cadrelor. Este greu de spus cât de mare este diferența cu sau fără această cameră, întrucât nu poate fi activată sau dezactivată, dar măcar pare să aibă o funcție cât de cât utilă. Faptul că acest model poate realiza fotografii portret doar cu aceste camere demonstrează încă o dată că nu este necesară o cameră de adâncime pentru această funcție.
Rezultatele pe timp de zi sunt în principal bune. Anumite cadre au ieșit cam „arse”, însă camera principală scoate în general cadre de calitate, cu multe detalii și cu o plajă dinamică peste medie, aducând atât detalii în umbre, cât și în zonele foarte luminoase. Parcă și culorile sunt puțin suprasaturate. Pentru cei care pun în general fotografiile pe social media, aceste aspecte ale fotografiilor ar trebui să fie un avantaj, întrucât necesită mai puțină editare. Zoom-ul 2x realizat prin crop este peste medie, oferind detalii foarte bune, dar, pe timp de noapte, doar camera principală oferă rezultate „utilizabile”. Algoritmul de reducere a zgomotului scade prea mult detaliile din cadrele cu zoom, iar cadrele de pe camera ultra wide sunt întunecate și lipsite de detalii. Măcar captura pe mod nocturn este rapidă, iar camera funcționează fără întârzieri.
Per total, avem de a face pe OnePlus Nord 2T cu o cameră „not great, not terrible”, care poate oferi rezultate foarte bune ziua, în special pe camera principală, dar vine cu performanță limitată pe timp de noapte, în special pe ultrawide.
OnePlus Nord 2T este un telefon performant, bine construit și cu o serie de avantaje față de concurență, precum includerea accesoriilor în pachet, încărcare foarte rapidă și un design ieșit din comun. Din păcate, mi se pare că vine cu prea puține noutăți față de Nord 2-ul de anul trecut. Noul procesor nu este cu mult mai performant, iar ecranul și camerele sunt cam aceleași.
Atât timp cât mai există Nord 2 pe stoc, îmi este mai ușor să recomand acel model peste Nord 2T. Cu siguranță însă acela va dispărea odată ce stocurile vor fi epuizate, dar și prețul lui 2T va mai scădea în următoarele câteva luni. Acela cred că ar fi momentul oportun pentru a alege acest dispozitiv peste varianta mai veche.
Problema lui OnePlus Nord 2T este că, în această gamă de preț, sau chiar la preț mai mic, există deja alternative, chiar mai ieftine, care, deși nu au un procesor la fel de puternic, vin cu alte avantaje, precum suport software extins sau rezistență la apă. Avantajul brandului OnePlus de acum câțiva ani, prețul, pare să fi dispărut din ecuație în ultimii 2-3 ani.