Cea mai mare atracție a companiei AMD de la Computex a fost platforma AM5, care va fi lansată în această toamnă, alături de procesoarele Ryzen 7000. Totuși, un anunț poate mai important, cel puțin din punctul de vedere al utilizatorilor interesați de computere accesibile cu performanță decentă și autonomie mare, este noua familie de procesoare Mendocino. Aceasta se bazează pe tehnologii mai vechi, precum nuclee Zen 2, însă promite să ofere 10 ore de utilizare la o singură încărcare pe laptop-uri cu prețuri între 400 și 700 de dolari.
Procesoarele Mendocino sunt practic derivate din ceea ce am văzut pe PC-ul portabil de gaming Steam Deck de la Valve. Acestea folosesc arhitectura deja învechită de la AMD, cu nuclee Zen 2, și dispun de patru astfel de nuclee, cu 8 fire de execuție. De asemenea, integrat, este și un cip grafic pe arhitectură RDNA 2, cea pe care o găsim atât pe noile plăci grafice Radeon RX 6000, cât și în consolele Xbox Series și PlayStation 5, dar și în Steam Deck.
Chiar dacă performanța în aplicații 3D sau în gaming nu va fi una impresionantă, având în vedere că vorbim despre un GPU integrat în procesor, acest cip ar putea avea și alte avantaje. În primul rând, acesta ar putea transforma computerele cu Mendocino în sisteme foarte bune pentru redare multimedia, fiind un cip compatibil să decodeze majoritatea codec-urilor importante de pe piață. Având decodare hardware, computerul va consuma mai puțină energie decât dacă procesarea video ar fi realizată pe procesor.
Iar acesta, plus arhitectura pe 6nm, par să fie secretele pentru a atinge performanța de 10 ore de autonomie, promisă inițial. Aceste cipuri vor fi echipate cu memorii LPDDR5, ceea ce găsim și pe cele mai performante smartphone-uri din piață. Fiind vorba despre memorie „LP”, ne așteptăm să vedem memoria integrată pe placa de bază, nu sub formă de module care pot fi schimbate.
Nu avem alte detalii despre procesoarele Mendocino, precum frecvențe, sau numărul de unități de procesare ale GPU-ului integrat, dar nici lansarea nu este tocmai aproape. Procesoarele Mendocino sunt așteptate abia în ultima parte a anului 2022 și vor fi integrate în laptop-uri de buget, productivitate și, cel mai probabil, în Chromebook-uri. Lenovo pare să fie unul dintre primii parteneri pentru aceste procesoare, procesoarele AMD fiind prezentate alături de modelul Ideapad 1.
sursa: AnandTech