Acuzând criza de semiconductoare, Apple dă semne nu doar că va „recicla” chipsetul A15 folosit cu iPhone 13, dar și că va livra iPhone 14 cu o versiune A16 Bionic „diluată”, realizată folosind o versiune ușor îmbunătățită a procesului de fabricație pe 5nm livrat deja de TSMC. Astfel, A16 Bionic ar urma să fie doar o versiune „ciuntită” a chipsetului așteptat de consumatori, Apple exploatând avantajul de performanță pe care îl are deja în fața producătorilor de chipseturi pentru platforma Android.
În mod tradițional, Apple folosește același model de chipset pentru toate versiunile iPhone din generația curentă, însă de data asta mai multe lucruri s-au schimbat în mod fundamental. Pe de o parte avem șirul nesfârșit de carantine-totale (lockdown) care blochează activitatea industrială din China, până la punctul în care Apple trebuie să se întrebe dacă mai poate livra iPhone 14, astfel decât într-o lansare „pe hârtie” (fără stocuri reale și suficient în magazine). Pe de altă parte, criza de semiconductoare s-a întins atât de mult încât, după ce a periclitat și stocurile iPhone 13, pare greu de crezut că Apple va putea relua business-ul obișnuit chiar din această toamnă.
Pe scurt, cu Samsung scos din ecuație, nu rămâne suficientă capacitate de producție la TSMC pentru a livra toate comenzile de cip-uri pe 4 nm așteptate de Apple, compania americană având de ales între un plafon foarte jos în ce privește numărul de telefoane iPhone 14 care pot fi efectiv livrate în următoarele luni și o soluție de compromis, prin folosirea stocurilor existente de chipseturi A15, măcar cu versiunile iPhone 14 din gama inferioară.
Vestea bună este că A15 Bionic este deja atât de puternic și eficient, încât vasta majoritate a consumatorilor nici nu vor sesiza diferența, fiind oricum atrași de „noul” design iPhone și îmbunătățirile aduse la partea de software.
Ce putem spune cu o marjă considerabilă de încredere este că A16 Bionic cel mai probabil nu a fost proiectat cu gândul la procesul de fabricație pe 5nm, fie acesta și într-o interpretare puternic optimizată de TSMC. Prin urmare, diferențele de performanță între echipările iPhone 14 cu chipset A15 și A16 nu vor fi chiar atât de mari pe cât ar fi putut fi, ceea ce până la urmă lucrează în avantajul Apple, care va putea vinde fără prea mari dificultăți ambele variante iPhone. În plus, același design de microprocesor va putea fi relansat anul viitor cu minime modificări, folosind versiunea deja matură a tehnologiei de fabricație pe 4nm.