O echipă de cercetători a făcut o descoperire surprinzătoare după ce a săpat până la o adâncime de aproape 500 de metri în Banchiza Ross din Antarctica.
Într-o cavernă de mari dimensiuni, oamenii de știință au dat peste estuarul unui râu subteran în care trăiesc mici crustacee numite amfipode. Aceste vietăți sunt înrudite cu homarii și crabii.
Descoperirea este surprinzătoare, deoarece în ecosistemul respectiv este întuneric, iar temperatura apei este foarte scăzută. „Pentru moment am crezut că ceva nu era în regulă cu camera, dar apoi am observat un roi de amfipode cu lungime de aproximativ 5 mm”, a declarat Craig Stevens, membru al echipei, citat de CNET.
Citește și: Cele mai interesante descoperiri făcute în gheața de la cercurile polare
Descoperirea a fost accidentală, deoarece oamenii de știință studiau rolul pe care le au râurile subterane cu apă dulce din Antarctica în topirea stratului de gheață.
Pentru a afla noi informații despre ecosistem, au fost lăsate acolo aparate care să îl monitorizeze. Mostre de apă vor fi duse în laboratoare pentru a fi analizate în detaliu. Cercetătorii nu știu, deocamdată, de unde provin nutrienții cu care se hrănesc animalele descoperite. „Acesta este probabil lucrul care ne intrigă cel mai mult”, a mai spus Stevens.
Râul descoperit are o lungime de aproximativ 10,5 km și o gură de vărsare lată de peste 274 de metri.
Cercetările sunt făcute de oameni de știință de la National Institute of Water and Atmospheric Research (NIWA) și mai multe universități din Noua Zeelandă.
Sub gheața din Antarctica se ascund încă foarte multe secrete. Viață a fost descoperită în această zonă chiar și la o adâncime de peste 900 de metri. În acel caz, camera a surprins 16 bureți și 22 de animale neidentificate.