Huawei a construit în ultimii câțiva ani un adevărat ecosistem de dispozitive, iar în centrul acestora stau smartphone-urile companiei, echipate acum cu sistem de operare Android cu interfața EMUI 12 și servicii proprietare Huawei Mobile Services. Este important să ai hardware puternic pe un telefon, un capitol la care Huawei P50 Pro nu dezamăgește, dar și mai important este să ai software de calitate, iar AppGallery, Huawei Browser și Gspace sunt soluțiile pe care producătorul telefoanelor le propune pentru a oferi utilizatorilor acces toate aplicațiile pe care și le doresc.
Sursa principală de aplicații pe telefoanele și tabletele Huawei cu Android și HarmonyOS este AppGallery, magazinul pe care Huawei îl administrează pentru dispozitivele sale. În ultimii câțiva ani, acesta a crescut foarte mult, oferind o selecție vastă de aplicații și jocuri, care este actualizată constant. În timp ce oferta de aplicații locale, de la dezvoltatori și companii din România este acum una foarte bogată, AppGallery este un magazin internațional (al treilea la nivel mondial pentru aplicații de mobil), aici fiind găzduite și unele dintre cele mai populare aplicații.
TikTok este acum aplicația numărul unu în lume și este una dintre cele mai populare și pe magazinul de aplicații de la Huawei. La fel și Snapchat, Telegram, Tinder, Revolut, Booking și multe altele. Există pe AppGallery aplicații de banking pentru majoritatea băncilor importante din România, precum BRD, BT sau Raiffeisen, servicii financiare non-bancare, precum Revolut sau Curve, servicii de transport precum Bolt și unele dintre cele mai noi jocuri de mobil precum PUBG Mobile și Free Fire.
Toate aplicațiile din AppGallery trec printr-un proces riguros de testare și verificare înainte să fie publicate, pentru a asigura o calitate ridicată a experienței de utilizare și securitatea datelor personale ale clienților. De altfel, Huawei a avut de-a lungul timpului parte și de lansări exclusive de aplicații pe propria platformă, care nu pot fi găsite în alte părți.
Serviciile Huawei, pe lângă AppGallery, include și acces la Huawei Mobile Cloud, locul unde sunt stocate copiile de siguranță (backup-urile) de pe telefoanele Huawei, pe care chiar și aplicațiile din AppGallery îl pot accesa pentru a stoca anumite date. Astfel, atunci când treci de pe un telefon pe altul, poți folosi datele din cloud pentru a restaura pe noul telefon toate aplicațiile și datele acestora rapid. Tot aceste servicii permit găsirea telefonului prin „Find Device”.
Totuși, AppGallery, la fel ca alte magazine, nu poate avea toate aplicațiile din piață disponibile la un loc. Din fericire, există soluții pentru cei care caută și alternative.
Huawei face căutarea de aplicații simplă, în cazul în care acestea nu se găsesc în AppGallery. Unele, chiar dacă nu sunt găzduite pe serverele Huawei, pot apărea cu opțiunea de descărcare, cu link direct către site-ul oficial al aplicației sau serviciului, sau din magazine alternative, precum APK Mirror sau APK Pure. Totuși, cea mai simplă soluție pentru a căuta rapid aplicații este să intri în Huawei Browser și să cauți numele aplicației.
Sunt șanse mari să găsești oricare dintre aplicațiile favorite direct de acolo, fără să fii nevoit să ajungi pe un motor de căutare. Huawei Browser integrează căutările Petal Search, aplicația de căutări implicită de la Huawei. Acest serviciu este optimizat pentru a găsi rapid soluții rapide la căutări din domeniul aplicațiilor, cumpărăturilor, călătoriilor și multe altele.
Chiar dacă aplicațiile descărcate din afara AppGallery nu sunt verificate de către Huawei, software-ul EMUI instalat pe telefoane scanează și verifică autenticitatea acestor aplicații și blochează instalarea lor dacă sunt detectate nereguli.
Tot Huawei Browser este și locul în care poți găsi rapid oferte speciale pentru conținutul din AppGallery, în cazul în care accesezi mai rar magazinul de aplicații. Atunci când apar oferte sau promoții, browser-ul de internet va avea astfel de mesaje pentru utilizatori.
Așa cum știm de câțiva ani, Huawei nu are acces la serviciile de la Google, însă între timp au apărut alternative care permit folosirea Google Play Store și pe aceste telefoane. Una dintre cele mai rapide și mai elegante dintre aceste soluții este Gspace, o aplicație din AppGallery care oferă acces rapid la toate aplicațiile pe care nu le poți rula fără un cont Google activ.
În Gspace te poți autentifica cu contul tău Google pentru a accesa aplicații și servicii precum YouTube, GMail, Google Maps, Google Drive și multe altele. De fapt, din Gspace poți instala o parte dintre aplicațiile pe care ți le dorești de pe Play Store, inclusiv cele de social media sau de streaming de filme.
HBO Max este unul dintre cele mai noi servicii de streaming care s-au lansat în România, iar prin Gspace îl poți instala chiar și pe telefoanele Huawei, având astfel acces la funcționalitate completă. Este de ajuns să accesezi din Gspace, unde poți găsi pictograma HBO Max deja disponibilă. Dacă o accesezi, ești trimis în Google Play Store pentru instalare. Desigur, dacă aplicațiile din Gspace ar trebui lansate de fiecare dată din această aplicație, ar putea deveni obositor, însă există opțiunea de a pune scurtături pe ecranul principal al telefonului pentru acces rapid.
Tot aici găsești și Uber sau Glovo, aplicațiile de la Facebook precum Messenger, Instagram și WhatsApp sau chiar aplicația OLX.
Indiferent dacă ai cel mai nou și mai puternic telefon de la Huawei, precum flagship-ul P50 Pro, sau dacă beneficiezi de un telefon din gama de medie, precum Nova9, toate aceste soluții pentru a instala aplicațiile preferate sunt la dispoziția ta.