Problema este deja bine cunoscută. Interfața touch încetează să mai funcționeze corect de îndată ce uzi ecranul iPhone. Dacă îl mai și scufunzi în apa mării, deja nu mai e nicio speranță pentru folosirea telefonului pentru poze sau filmări subacvatice.
Atribuit gigantului Apple, documentul emis de către Biroul American de Brevete și Mărci este pentru inovații care permit ”modificarea funcționalității unui dispozitiv electronic în timpul unui eveniment de expunere la umiditate ”. Tradus în termeni ușor de înțeles, este vorba de utilizarea unui iPhone în ploaie.
Deși majoritatea smartphone-urilor de generație recentă sunt construite pentru a rezista la umiditate, promisiunea funcționării ireproșabile nu cuprinde și situații care implică contactul direct cu apa, începând de la picăturile de ploaie care pot confuza interfața touch de tip capacitiv, până la imersia completă în apă, moment în care orice iPhone devine de facto inutilizabil.
Potrivit brevetului obținut de Apple, ecranul iPhone trebuie să se adapteze la umiditate indiferent dacă este vorba de stropire accidentală, ploaie ușoară, udare constantă sau imersia completă în apă.
Apăsările false pe ecran generate de lichid trebuie astfel detectate și cu ajutorul algoritmilor software, preluând doar comenzile aplicate cu intenție de utilizator.
Brevetul prevede și modalități adiționale care să îmbunătățească rata de succes a comenzilor aplicate pe interfața touch, cum ar fi redimensionarea interfeței pentru afișarea de butoane mai mari sau mai bine diferențiate, reducând cât mai mult interpretarea eronată a comenzilor touch.
O altă soluție descrisă în brevet prevede comutarea interfeței touch în modul sensibil la presiune, similar folosirii tehnologiilor Force Touch sau 3D Touch, între timp abandonate. Altfel spus, viitoarele modele iPhone ar trebui să poată comuta între diferite moduri de interpretare a comenzilor touch, folosind hardware care a fost între timp eliminat, din considerente de reducere a costurilor. Planul este de folosi tehnologia defunctă Force Touch pentru a măsura forța de impact a picăturilor de ploaie, deosebind astfel comenzile touch reale de măsurătorile eronate.
Modul exact de utilizare ar urma să fie selectabil prin modificarea unei setări incluse în aplicația de captură, alegând între opțiuni precum „dry” „wet” și „underwater”