TikTok testează o nouă setare care va permite utilizatorilor care inițiază sesiuni livestream să restricționeze accesul persoanelor sub vârsta de 18 ani. Departe de a fi un gest de preocupare față de siguranța și sănătatea mintală a utilizatorilor, măsura pregătită de administratorul BiteDance are menirea de a reduce presiunea tot mai mare pentru interzicerea TikTok, apărută în urma numeroaselor abuzuri comise pe platformă.
Pe lângă facilitarea accesului la substanțe interzise și servicii sexuale, rețeaua TikTok este și un „vehicul” ideal pentru propagandă, dezinformări și propagarea de conținut care incită la tot felul de acte de violență, automutilare și chiar sinucidere. Luăm exemplul „Blackout Challenge”, o așa numită provocare bazată pe distribuirea de clipuri sugestive distribuite pe TikTok, ademenind publicul aflat în general la vârsta adolescenței să ia parte la acte de auto-strangulare care pot duce foarte ușor la deces.
Din păcate, este puțin probabil ca introducerea unei setări de control parental pentru live-urile pe TikTok să rezolve și problema de la care a pornit întreaga dispută, anume că anumite persoane distribuie pe platformă clipuri cu potențial foarte mare de viralizare și care ajug să aibă efecte extrem de nocive la adresa utilizatorilor TikTok. Totuși, ar putea fi limitate efectele neintenționate ale operațiunilor clandestine desfășurate pe TikTok, cum ar fi facilitarea accesului la servicii sexuale sau substanțe interzise. Totodată, accesul la conținut neintenționat minorilor ar trebuie să fie mult mai ușor de restricționat, presupunând că inițiatorii de live stream-uri chiar sunt preocupați de acest aspect. Probabil că administratorii TikTok vor introduce și un mecanism pentru încurajarea marcării adecvate a sesiunilor live, cum ar fi introducerea de filtre automate pentru identificarea conținutului nepotrivit pentru minori și penalizarea utilizatorilor care omit să eticheteze corespunzător clipurile distribuite.