O companie numită Pavegen a dezvoltat un sortiment de plăci ceramice care pot genera electricitate de pe urma persoanelor care tranzitează spațiile aglomerate. Nu mai puțin de 40 de țări s-au grăbit să instaleze sistemul, mai ales pentru că oferă și un beneficiu la care nu mulți s-ar fi gândit.
În mod considerabil mai scump decât obișnuitul asortament de plăci ceramice fixate cu mortar de muncitori slab instruiși, sistemul Pavegen se montează peste o rețea de generatoare concepute pentru a converti în electricitate șocurile induse de pașii pietonilor. Inducând cel mult o senzație comparabilă covoarelor cauciucate din parcurile pentru copii, sistemul trece în mare parte neobservat pentru trecători, care vor sesiza cel mult faptul că asfaltul sa cimentul obișnuit a fost înlocuit cu un pavaj mult mai elegant realizat din plăci ceramice.
Potrivit companiei producătoare, sistemul Pavegen poate genera până la 7 wați de electricitate pentru fiecare pas, mai mult decât suficient pentru, spre exemplu, susținerea în mod complet autonom a iluminatului stradal din locația respectivă.
Însă adevăratele beneficii sunt pentru administratorii orașelor, care pot monitoriza în timp real intensitatea traficului pietonal pentru fiecare din locațiile echipate cu sistemul Pavegen, mergând până la numărarea precisă a persoanelor sau bicicletelor care au tranzitat locația respectivă.
Parte din inițiativa locală pentru energie curată, sistemul a fost instalat și pe ringul de dans și terenul de joacă al unor locații din germania, autoritățile apreciind că suficientă energie a fost generată deja pentru a permite alimentarea unei vehicul electric pe o distanță de peste 1100 kilometri.
În lipsa mai multor informații concrete despre costurile implicate, putem presupune că acestea sunt suportate de autoritățile din orașele care și-au arătat interesul față de acest proiect, în ideea că „beneficiile” sunt oricum mai mari decât efortul financiar inițial.