Programul Windows as a service, introdus de Microsoft cam la momentul lansării Windows 10, cu mult înainte de Windows 11, pare că ajunge la final. Noul plan se întoarce puțin în trecut, stabilind un calendar fix de 3 ani pentru lansarea noilor versiuni de OS.
La nivel de organizare, schimbarea apare ca o simplă modificare adusă calendarului de actualizări Windows, în sensul că așa numitele Feature Updates nu pot continua la nesfârșit, după ce respectiva versiune de OS a fost deja lansată.
Potrivit informațiilor obținute pe surse Microsoft intenționează să reimpună un calendar fix pentru lansarea versiunilor majore de Windows, prevăzând schimbarea de „prefix” la cel mult 3 ani cupă ultima revizie majoră. Astfel, cu Windows 11 anunțat în 2021, următoarea revizie majoră de Windows ar trebui să sosească în anul 2024. Desigur, aceasta nu trebuie neapărat să se numească Windows 12, conducerea Microsoft putând veni cu orice strategie de brand adaptată momentului.
Ce putem spune cu oarecare certitudine este că succesorul Windows 11 nu va fi cunoscut după numele de cod Sun Valley 3, acest proiect care nu a văzut lumina zilei fiind deja dat uitării. Altfel spus, Microsoft a aplicat deja o „corecție”, implicând cel puțin renunțarea la un proiect pentru care au fost alocate deja destul de multe resurse, trecând măcar din punct de vedere al prezentărilor Powerpoint la ceva cu totul nou și vizionar.
Totuși, se pare că vom avea de-a face cu Windows 11 version 22H2 (Sun Valley 2), care ar putea reprezenta apogeul generației Windows 11, înainte ca Microsoft să schimbe „macazul” către ceva complet nou.