Anul trecut, Samsung prezenta primele ceasuri cu WearOS, generația Galaxy Watch4, cu două modele: unul de dimensiuni reduse, mai feminin, și unul mai mare, cu design similar, dar construit mai degrabă pentru mâini masculine. Anul acesta, seria Galaxy Watch5 include trei modele, dar nu aduc toate îmbunătățiri atât de mari.
Galaxy Watch5 „standard” este livrat în două dimensiuni, de 40 și 44 mm, ambele echipate cu aceleași capabilități generale. Ambele primesc upgrade-uri la capitolul baterie și încărcare, de exemplu, oferind cam 15% mai multă autonomie decât seria Watch4, în timp ce încărcarea este cu până la 27% mai rapidă. Samsung spune că poți încărca câștiga 45% din capacitate în doar 30 de minute, oferind cam o zi de utilizare în acest fel. Galaxy Watch5 sunt și mai bine construite decât generația anterioară, fiind cu 60% mai rezistente la zgârieturi, datorită unei protecții din sticlă de safir.
În rest, acestea beneficiază de aceiași senzori pe care îi știam deja, putând monitoriza pulsul, oxigenul din sânge, posibilitatea de a face o electrocardiograma si monitorizarea activităților sportive și a somnului. Există câteva noi funcții software la integrarea cu sistemul SmartThings, cât și noi funcții de monitorizare a somnului, însă în mare parte, interfața WearOS rămâne similară, iar ceasurile foarte familiare pentru cei care au folosit generația Watch4.
Galaxy Watch5 Pro însă vine cu o serie de capabilități exclusive, o construcție mai solidă și autonomie cu mult îmbunătățită. Cu o baterie de 590 mAh și disponibil într-o singură variantă, de 45mm, acest model promite până la 80 de ore de utilizare la o singură încărcare. Totuși, acest ceas este realizat în special pentru cei care fac activități sportive avansate, care se bazează pe GPS. Samsung spune că Galaxy Watch5 Pro poate funcționa 20 de ore continuu cu GPS activ.
Pentru a pune GPS-ul la treabă, Watch5 Pro are și câteva capabilități exclusive pentru trasee montane, care pot oferi acum navigație turn-by-turn, la fel ca în oraș. Utilizatorii își pot crea chiar și propriile trasee și le pot apoi trimite altor prieteni care dețin de asemenea un Watch5 Pro. Pare că Samsung țintește către publicul care folosește ceasuri Garmin cu acest model.
Construcția lui este însă diferită de cea a modelelor Watch5 standard. Corpul este din titan, iar sticla de safir protejează mai bine ecranul, mai ales că acesta este amplasat cumva mai adânc în corpul ceasului, având de jur-împrejur o ramă proeminentă. Ceasul ar trebui să fie de două ori mai rezistent decât modelele Watch4 la șocuri și zgârieturi, iar față de celelalte variante, vine cu o curea de silicon cu sistem de prindere magnetic.
Prețurile pentru modelele Watch5 pornesc tot de la 1.599 lei, la fel ca anul trecut, în timp ce modelul Watch5 Pro pornește de la 2.299 lei, fiind considerat un model premium, cu capabilități superioare. În materie de funcționalitate generală, toate cele trei ceasuri oferă acces la software similar.
În cele din urmă, Samsung a prezentat și o pereche nouă de căști true wireless. Galaxy Buds2 Pro reprezintă un upgrade major față de generația anterioară. Nu numai că sunt mai mici cu 15% decât modelul Buds Pro original, dar vin și cu capabilități cu mult îmbunătățite.
Buds2 Pro folosesc un sistem cu două difuzoare interne pe fiecare cască, un woofer și un tweeter, care pot reda sunet HiFi pe 24biți. Astfel, aceste căști pot reda chiar și sunet surround real, din surse 5.1 sau 7.1. Singura limitare a modului de redare în 24 biți este faptul că acesta este disponibil doar pe telefoane Samsung care rulează OneUI 4 sau mai nou.
Restul capabilităților, precum noul sistem de anulare a zgomotului Intelligent ANC sunt disponibile pe orice tip de telefon sau dispozitiv. Samsung se laudă cu o eficiență cu 40% mai mare a anulării zgomotului, datorită celor trei microfoane care captează sunetul din exterior. De asemenea, vocea ar trebui să fie mai clară în apeluri datorită unui Voice Pickup Unit și unei protecții de vânt de două ori mai mare.
Autonomia nu a primit însă upgrade-uri semnificative: cu 5 ore de redare cu ANC pornit și 8 ore fără ANC, Galaxy Buds2 Pro oferă valori obișnuite pentru astfel de dispozitive. Cutia de încărcare poate asigura astfel un maximum de 29 de ore de ascultare la o singură încărcare. Un avantaj față de alte modele ar fi rezistența la apă a căștilor, la standardul IPX7, majoritatea fiind rezistente doar la stropi de apă. Samsung pare să se concentreze mult pe ideea de ecosistem Galaxy, oferind posibilitatea de a muta căștile de pe telefon pe tabletă sau televizoare Samsung fără prea mulți pași.
Galaxy Buds2 Pro va intra în ofertele magazinelor la 1.099 lei, în trei variante de culoare: grafit, alb și mov.