Windows 11, afectat de un bug care poate cauza încetiniri de performanță și pierderi de date, chiar și pe PC-uri noi

10.08.2022
Windows 11, afectat de un bug care poate cauza încetiniri de performanță și pierderi de date, chiar și pe PC-uri noi
Foto: Microsoft

Microsoft a revenit deja cu o actualizare-la-actualizare pentru Windows 11, care rezolvă sursa neplăcerilor, dar nu și stricăciunile cauzate.

Astfel, dacă ai instalat pachetul ”June 2022” de actualizări pentru securitate recent distribuite de Microsoft pentru platformele Windows 11 și Windows Server 2022, te-ai putea regăsi în situația de a fi pierdut date importante și întâlni alte probleme cu funcționarea PC-ului. Vestea bună este că problema poate fi rezolvată aplicând cele mai recente actualizări distribuite prin canalul Windows Update. Vestea proastă este că orice pierderi de date care nu sunt acoperite cu ajutorul unei politici de backup automat ar putea rămâne permanente, bug-ul respectiv implicând criptarea ireversibilă a datelor.

Aparent, problema are legătură cu implementarea setului de instrucțiuni Vector Advanced Encryption Standard (VAES), responsabil cu accelerarea operațiunilor criptografice. Microsoft spune că sistemele afectate folosesc instrucțiuni AES-XTS sau AES-GCM „pe hardware nou”. Parte a setului de instrucțiuni AVX-512 , instrucțiunile VAES sunt acceptate de arhitecturile Intel Ice Lake, Tiger Lake, Rocket Lake și Alder Lake — acestea asociate cu unele procesoare Core de generația a 10-a pentru laptopuri, precum și toate generațiile a 11-a și a 12-a. Viitoarea arhitectură Zen 4 a AMD acceptă și VAES, însă nu este clar dacă bug-ul se manifestă și pentru acestea. Cel mai probabil, până când aceste cipuri vor fi lansate în toamnă, patch-urile vor fi deja distribuite și aplicate la scară largă. Rămâne de văzut, cu ce penalizări de performanță.

Microsoft spune că problema a apărut la introducerea de ”nou cod” necesar pentru a suporta instrucțiunile de criptare actualizate din SymCrypt , biblioteca de funcții criptografice a Windows.  Aceste căi de cod au fost adăugate în versiunea inițială a Windows 11 și Windows Server 2022, astfel încât problema nu ar trebui să afecteze versiunile mai vechi, cum ar fi Windows 10 sau Windows Server 2019.

Remediul inițial la acest patch nereușit a fost distribuit întepânc cu luna iunie, însă problema nu a fost rezolvată rapid și la timp pentru toate PC-urile afectate. Vesta proastă este că soluția implică o penalizare permanentă de performanță remediul dezactivând complet accelerarea criptării pe aceste procesoare. Folosirea discurilor criptate cu Bitlocker sau a protocolului Transport Layer Security (TLS) sau accesarea stocării criptate pe servere va fi mai lent cu primul patch instalat, deși instalarea actualizărilor de securitate din iulie 2022  (Windows 11 build 22000.795) ar trebui să restabilească funcționalitatea la nivelul anterior.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult