Toate companiile din zona de tehnologie lansează căști true wireless de câțiva ani, însă puține modele ies cu adevărat în evidență cu ceva. Jabra a fost întotdeauna un jucător important pe această piață, fiind o companie care se ocupă exclusiv cu realizarea de dispozitive audio, iar modelele sale anterioare au reușit să atingă un balans bun între preț, calitate și performanță. Noile Jabra Elite 5 încearcă să facă același lucru, oferind cam tot ceea ce ai nevoie de la o pereche de căști de acest gen, la un preț care să nu fie prohibitiv pentru publicul larg.
Căștile Jabra Elite 5 nu sunt foarte diferite în termeni de design față de alte modele ale companiei. Acestea vin într-o cutie foarte interesantă, în care căștile, accesoriile și instrucțiunile de folosire sunt frumos organizate, oferind utilizatorilor toate informațiile de care au nevoie, încă din primul moment. De asemenea, pachetul este realizat din materiale reciclabile.
Cutia de încărcare este realizată dintr-un plastic negru cu textură mată, plăcută la atingere și foarte ușoară. Forma nu este ideală, însă căștile sunt ușoare și ușor de ținut într-un buzunar. Fiind vorba despre o cutie mată, nici nu trebuie să te preocupi să nu le zgârii. Cutia de încărcare are un port USB-C pe spate și permite și încărcare wireless Qi prin partea de jos.
Căștile în sine sunt mici în dimensiuni și au o formă ergonomică, care se mulează perfect pe urechea utilizatorului. Fiind căști in-ear, acestea nu trebuie să fie fixate altfel în ureche și cu dopurile de silicon potrivite, rămân fixe în ureche chiar și în timpul activităților sportive.
Fiecare cască în parte are un buton fizic pe partea exterioară, cât și mici LED-uri de status, care ajută la conectarea loc. Design-ul general al căștilor este caracteristic modelelor de la Jabra din ultimii câțiva ani. Acestea sunt extrem de ușoare și promit autonomie ridicată, în ciuda dimensiunilor.
Față de multe alte căști care nu permit prea multă configurare, Jabra a realizat o aplicație de mobil foarte bine organizată. Aceasta oferă acces rapid la o configurare după bunul plac, fie că vorbim despre modificarea profilului audio, sau alegerea unuia dintre cele prestabilite, sau modificarea funcțiilor disponibile pe căști.
Poți configura orice, de la intensitatea anulării zgomotului ambiental, la funcțiile disponibile pe butoanele exterioare ale căștilor în diverse situații: pentru redare de muzică sau pentru apeluri. Astfel, există foarte multe combinații de scurtături posibile, întrucât fiecare cască poate memora propriile scurtături, disponibile în funcție de cazul de utilizare. Iar meniul principal îți permite să adaugi sau să elimini scurtături către anumite configurări și să le reordonezi după bunul plac.
Interfața aplicației Jabra Sound+ este însă peste ceea ce am mai întâlnit în ultimii ani, cu meniuri aerisite, organizate foarte bine și un design plăcut. Avantajul său este că poți rezolva orice configurare foarte repede, putând apoi să te bucuri de utilizarea căștilor. Aplicația include și sunete de relaxare, precum sunete albe sau sunete din natură. În general însă, după prima configurare, nu vei mai avea nevoie de aceasta decât pentru a schimba anumite funcții și update de firmware.
Dacă la capitolul prezentare și configurare, căștile Jabra Elite 5 se prezintă foarte bine, m-am bucurat și de faptul că aceste căști au reușit să mă impresioneze și în utilizarea propriu-zisă. Deși nu sunt obligatoriu un fan al căștilor in-ear, modelul Elite 5 mi s-a părut foarte confortabil în utilizare, uneori uitând că le port.
Butoanele fizice de pe exterior mi se par un punct forte al acestui model, întrucât deseori atunci când a trebuit să folosesc exclusiv căști cu suprafețe touch, apăsările accidentale duceau la oprirea sau pornirea redării din greșeală sau activarea unor funcții pe care nu mi le doream la momentul respectiv. Întrucât este necesară apăsarea fizică a unui buton, pe Jabra Elite 5 nu am avut astfel de probleme.
Deși căștile Elite 5 folosesc difuzoare de doar 6mm, în comparație cu alte perechi de căști cu difuzoare mai mari, nu am observat un dezavantaj al acestora atunci când vine vorba despre performanță. Calitatea sunetului s-a dovedit a fi foarte bună la oricare nivel de volum, iar, surprinzător, aceste căști au mai mult bas decât mă așteptam inițial. Este posibil însă să fie necesară alegerea unui profil cu bas amplificat, întrucât căștile vin implicit cu un profil de sunet neutru.
Întâmplarea a făcut ca pe parcursul testării căștilor să zbor cu avionul, așa că am avut ocazia să pun la încercare și funcția de ANC. Aceasta funcționează foarte bine pentru a elimina aproape complet sunetele foarte repetitive, precum sunetul motorului de avion. Astfel, am avut parte de un zbor foarte confortabil din punct de vedere al sunetului, chiar și în momentele în care nu redam muzică în căști. Desigur, nu va elimina complet toate sunetele, anumite zgomote mari sau voci de persoane nu sunt complet estompate. Ceea ce poate fi un lucru bun, întrucât am putut identifica mesajele echipajului prin boxele din avion.
Iar atunci când am dorit să aud ceea ce zic cei din jur, am folosit funcția HearThrough, modul „ambiental” de pe Jabra Elite 5. Sunetul din jur pătrunde în căști prin cele șase microfoane și este redat alături de ceea ce asculți. Este o funcție utilă pentru a auzi ce se întâmplă în jurul tău fără să fii nevoit să scoți căștile. Iar trecerea între ANC și HearThrough se face cu o singură apăsare de buton.
O funcție foarte utilă pentru cei care folosesc Spotify, în special este Spotify Tap, care poate fi configurată ca scurtătură pe una dintre căști. Odată activată cu o apăsare sau două, muzica de pe spotify începe redarea direct, folosind unul dintre playlist-urile tale preferate. O a doua activare Spotify Tap mută redarea pe următorul playlist. Mi s-a părut o funcție utilă, pe care chiar am folosit-o.
Eu am testat căștile pe iPhone, unde nu există integrare cu Siri sau funcții de împerechere rapidă, dar pe Android ai la dispoziție Alexa și Google Assistant, cât și FastPair. Ba chiar există conectare rapidă și la computere cu Windows prin Swift Pair.
Având în vedere vremea din ultimele zile, am avut ocazia să testez și alte funcții importante. Căștile Jabra Elite 5 sunt și rezistente la apă și praf la standardul IP55, deci sunt potrivite cu siguranță pentru activități outdoor și antrenamente sportive. Nu ar trebui să îți faci griji dacă te prinde ploaia cu ele în urechi, întrucât eu am pățit asta și acestea au supraviețuit fără probleme stropilor de apă. Este important să țineți minte că doar căștile sunt rezistente, nu și cutia. Dacă îți înregistrezi căștile în aplicație, poți avea parte și de doi ani de garanție pentru daune care ar putea apărea din cauza expunerii la apă și praf, ceea ce sugerează că Jabra nu se așteaptă ca aceste elemente să fie problematice pentru Elite 5.
În cele din urmă, avem autonomia, declarată la 7 ore de redare cu ANC pornit și 9 ore cu ANC oprit. Pot confirma că aceste declarații sunt foarte aproape de adevăr, întrucât pe un zbor de două ore cu ANC pornit tot timpul, căștile aveau în continuare în jur de 80% din autonomie. Cutia le încarcă complet de vreo trei ori, deci poți folosi uneori căștile mai mult de o săptămână între încărcări, în funcție de cât de des le folosești și dacă folosești ANC-ul.
Jabra Elite 5 este o pereche de căști ușor de recomandat: beneficiază de un design confortabil, promite și livrează autonomie peste media din piață și oferă acces la destule funcții și configurări pentru a se putea mula pe stilul de utilizare al multor utilizatori. Deși există căști mai performante, în teorie, inclusiv de la Jabra, Elite 5 este perechea care mi se pare că oferă un balans aproape perfect între performanță ridicată și funcții high-end, într-un pachet care nu este extrem de scump.