Prezentate ca și „chilipiruri” de nerefuzat, amatorilor de telefoane Android cât mai ieftine, telefoanele cu 1GB memorie RAM nu vor mai primi certificarea GMS, necesară pentru acces Play Store și includerea de aplicații Google precum Gmail și Maps.
Important de știut, restricția se aplică doar pentru telefoanele Android care vor fi lansate de acum înainte, nu și cele care strâng deja praf pe rafturile magazinelor. Astfel, pentru a fi cât de cât utilizabil, un telefon cu Android trebuie să dispună de măcar 2GB memorie RAM, aceasta fiind noul criteriu minim pentru a rula aplicații uzuale de Android. De aici, echipările cu 4GB memorie RAM, sau mai mult, sunt preferabile pentru utilizatorii care doresc să poată face și ceva multitasking (ex. să poată folosi două sau mai multe aplicații concomitent, fără ca acestea să fie închise și repornite la fiecare accesare din lista de aplicații recente).
Spre exemplu, simpla pornire a aplicației Facebook poate consuma 1.7GB din cei 2GB RAM ai unui telefon entry-level, revenirea la ecranul principal și deschiderea oricărei alte aplicații garantând închiderea forțată a aplicației accesată anterior. Astfel, pe un telefon ieftin va trebui să aștepți de fiecare dată pornirea de la zero a aplicației, pierzând poziția la care ai navigat în feed-ul de conținut, sau comentariul pe care l-ai citit anterior.
Deși este tot mai aproape de a fi complet abandonată de producători, familia de telefoane Android Go se înscrie la aceeași cerință minimă de sistem: 2GB RAM și 16GB stocare internă, Google luând în considerare și faptul că aplicațiile în versiune Go tind să dispară din Play Store.