Poziționat ca și lider al pieței, Samsung își permite să practice dublu-standard pe segmentul senzorilor foto pentru telefoane mobile, livrând competiției produse (puțin) mai ieftine dar cu performanțe ușor inferioare, în timp ce soluțiile cele mai avansate rămân rezervate pentru Galaxy S23 și telefoanele-flagship ale unor producători dispuși să suporte „tariful” cerut de sud-coreeni.
Disponibil încă de anul trecut, primul senzor foto de 200MP pentru smartphone a ajuns doar în echiparea dispozitivelor livrate de alți producători, Samsung dezvoltând pentru Galaxy S23 Ultra un nou senzor de 200MP, cu performanțe mult îmbunătățite.
La fel ca în cazul primului senzor Samsung de 108MP, rezultatele foto obținute cu ISOCELL HP1, primul primul senzor de 200MP nu sunt chiar la nivelul unei soluții de top, pixelii extrem de mici captând suficientă lumină pentru a livra detaliile promise doar în condiții ideale de iluminare, sub cerul senin al zilelor de vară. În restul timpului, camerele foto cu mai puțin megapixeli se arată mai capabile să livreze imagini de bună calitate. Nici încercările de compensare a acestui neajuns, folosind tehnologii precum Pixel Binning și optimizări la nivel de software nu pot rezolva complet limitările hardware.
Dezvăluit pe calea zvonurilor, senzorul Samsung dezvoltat pentru Galaxy S23 Ultra folosește pixeli cu dimensiunea de 0.6 μm și include un mod low-light care livrează poze de înaltă calitate la rezoluție 12.5MP, simulând o dimensiune a pixelilor de 2.56 μm, cu sensibilitate mult crescută la lumină. Cu dimensiune efectivă de 1/1.3”, acesta ar urma să fie cuplat unui grup de lentile cu deschidere f/1.7, optimizat pentru a maximiza cantitatea de lumină captată.
Totodată, noul senzor Samsung ar urma să preia și alte tehnologii Samsung precum ChameleonCell, o implementare pixel-binning configurabilă, suportând modurile 2×2, 4×4 sau rezoluție nativă, în funcție de condițiile ambiante de iluminare. Astfel, în modul cel mai „de jos”, camera lui S23 Ultra va putea grupa 16 pixeli adiacenți pentru a facilita obținerea de poze sub lumină artificială, sau chiar pe timp de noapte. Cât despre modurile de filmare, rezoluția 8K/30fps reprezintă baremul minim (60fps mai degrabă).
Între timp, Samsung a lansat și ISOCELL HP3, un senzor de 200MP cu dimensiuni fizice chiar mai mici, optimizat mai degrabă pentru reducerea costurilor, decât pentru a aduce îmbunătățiri notabile pe partea de calitate a imaginii.
Referit drept, „adevăratul” senzor foto de 200MP, Samsung ISOCELL HP2 ar urma să ajungă mai ales în produsele companiei sud-coreene, până la 70% din producție fiind din timp rezervată pentru viitoare modele de telefoane Galaxy, în timp ce 30% va ajunge la parteneri OEM privilegiați, dispuși să plătească prețul cerut de producătorul sud-coreean.
Potrivit zvonurilor de până acum Galaxy S23 Ultra va mai avea în „arsenalul” său și o cameră periscope capabilă să livreze poze cu zoom optic 10x, la rezoluția de 10MP. Alte zvonuri vorbesc și despre un acumulator de 5000mAh, însă acesta este practic o dotare standard pentru telefoane Android din gama flagship.