Google, una dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume, a fost amendată de Comisia Europeană în anul 2018 cu o sumă record la acea vreme: 4,34 miliarde de euro (5 miliarde de dolari).
Potrivit autorităților europene, Google a abuzat de poziția dominantă pe care o deține în piața de publicitate. Compania a profitat de modul în care sistemul de operare Android este implementat pe smartphone-uri, adoptând un model de business care țintește maximizarea veniturilor prin incomodarea sau blocarea platformelor rivale de publicitate.
Practic, Comisia Europeană nu a fost de acord cu faptul că toate dispozitivele Android vin echipate din fabrică cu aplicaţiile şi serviciile Google, indiferent de producător. Astfel, concurenţa pe piaţa de servicii precum motoare de căutare nu beneficiază de şanse egale, având în vedere că smartphone-urile cu Android deţin majoritatea pieţei. Unul dintre argumentele pentru această amendă a fost faptul că alţi producători de browsere web sau motoare de căutare nu beneficiază de şanse egale în piaţă.
Reacționând la verdictul primit în urma apelului inițiat în urmă cu patru ani, un purtător de cuvânt Google a exprimat poziția companiei pe acest subiect: „Suntem dezamăgiți că Curtea nu a anulat în totalitate decizia. Android a creat mai multe opțiuni pentru toată lumea, nu mai puțin, și sprijină mii de afaceri de succes în Europa și în întreaga lume.”
Sundar Pichai, CEO-ul Google, a publicat pe blogul său o declaraţie oficială în care explică faptul că utilizatorii pot oricând să dezinstaleze aplicaţiile Google şi să le înlocuiască cu altele din Google Play Store, oferind şi câteva exemple de alternative populare la browserul Google Chrome.,
Mărimea amenzii emise de UE pentru încălcările Android din iulie 2018 a echivalat cu un record de 5 miliarde de dolari la acea vreme, rămânând un record pentru o sancțiune antitrust a UE.